Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.887

Vysoké exekuční náklady - exekuce velké částky pro malý dluh dlužníka (24 Kč)

Odesláno: 
Otevřeno 1810 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Mám dotaz týkající se exekuce. Soudem mi by doručen platební příkaz na úhrady částky 350 Kč a nákladů řízení ve výši 1190 Kč. Oboje jsem uhradila, ale nevšimla jsme si, že je tam zadáno i zaplatit úrok ve výši 8%, takže jsem myslela že je částka konečná.
Tento týden mi přišla na částku 24 Kč, která je zřejmě částkou za ty úroky exekuce ve výši 7.500 Kč. Je tato částka adekvátní za 24 Kč?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, je nutné podívat se do výroku exekučního titulu (platebního rozkazu, rozsudku, .). Odměna exekutora by měla být v částce 3.000,- Kč, což je minimální částka přiznaná exekutorům vyhláškou č. 330/2001 Sb. , o odměně a náhradách soudního exekutora. Částka ve výši 4.500,- Kč je zřejmě částkou za právní zastoupení oprávněného, tedy věřitele. Takže s touto částkou již bohužel nic neuděláte. Mám za to, že Vám bohužel nezbude nic jiného než zaplatit, i když je mi Vás moc líto. Osobně bych exekuci pro 24, - Kč na úrocích nenařizovala.
 
Děkuji za odpověď, i když nepotěšila. Nevím, ale myslím, že pokud by mi dali vědět tak bych takhle malou částku uhradila obratem. Sice mne neomlouvá že jsem si platební rozkaz špatně přečetla, ale zdá se mi tohle řešení přehnané. Holt se za blbost platí.
 
Zdravím Vás, osobně bych takto malý úrok neřešila, ale určitě bych vždy před podáním návrhu na nařízení exekuce dlužníkovi zaslala výzvu k úhradě dlužné částky, i když vím, že to není povinností. Výzvu bych zaslala zejména v případě, kdy dlužník uhradil ihned po právní moci platebního rozkazu dlužnou částku, ale neuhradil pouze úroky, které jsou v tomto případě skutečně bagatelní. Každý postupuje jinak. Poučení pro příště, když něco nebudete vědět okamžitě kontaktujte věřitele, aby Vám úroky vyčíslil, pokud Vám je odpustí, chtějte o této skutečnosti písemné potvrzení. Pokud byste toto potvrzení měla, tak bych je úředně ověřené zaslala exekutorovi, s tím, že exekuce je tedy nedůvodná, protože věřitel se práva na úroky z prodlení písemně vzdal. Účelem není vždy potěšit, ale pravdivě odpovědět na daný dotaz. : )