Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.708

nárok na majetek po otce

Odesláno: 
Otevřeno 94 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
vlastníme s manželem dům, na který ještě splácíme hypotéku, máme tři dospělé, studující děti. On už více než rok a půl s námi ale nesdílí společnou domácnost, rozvedení ale nejsme. Při řešení výživného na děti jsme se domluvili, že bude dál pokračovat v placení pravidelných plateb spojených s provozem domu a o tuto částku bude platit méně na výživném. Nicméně v současnosti čeká dítě s jinou ženou. Ráda bych věděla, jakým způsobem zajistit, aby náš společný majetek v budoucnu připadnul našim společným dětem a nebylo do toho zahrnuto dítě z jiného vztahu. Pokud do toho může toto dítě být zahrnuto. Má nějaký vliv to, že formálně hypotéku splácí on, byť jak už jsem psala je to vlastně část výživného? Je čistě administrativní záležitost, že jsme ponechali účty a platby na jeho jméno - bylo to jednodušší pro nás oba v době, kdy jsme se tak domluvili. V té době ovšem neočekával narození dalšího potomka. Děkuji.
 
Dobrý den,

děti jsou tzv. nepominutelnými dědici, musí jim tedy připadnout alespoň zákonem stanovený povinný díl. Pokud chcete dítě manžela vyloučit z dědění nemovitosti, bude nutné nemovitost převést na sebe ideálně v rámci vypořádání společného jmění manželů (SJM), kdy manželovi uhradíte vypořádací podíl (stanovený z tržní ceny nemovitosti). Je zde ještě teoretická možnost, a sice přimět manžela k darování nemovitosti dětem z vašeho manželství. Obávám se však, že bez finančního vyrovnání z Vaší strany k takovému kroku nepřistoupí. Pokud jde o placení hypotéky, pak předpokládám, že hypotéka je vedena na oba manžele, a že manžel platí splátky ze svého příjmu, který je ovšem součástí SJM a je tak bez významu, kdo hypotéku fakticky platí. Na vlastnickém vztahu k nemovitosti to nic nezmění. V případě převedení nemovitosti na Vás by jste kromě finančního vyrovnání musela hradit i splátky hypotéky a ideálně manžela z hypotéky vyvázat, což však banka nemusí povolit, pokud byste vy sama nesplňovala podmínky pro poskytnutí hypotečního úvěru.
Pokud jde o výživné na zletilé děti, pak podle zákona se výživné má hradit přímo k rukám dětí, a pokud by jej chtěli stanovit soudně, pak musí návrh podat sami (ne tedy již rodič, neboť od 18 let již nejste zákonní zástupci). U soudu pak nelze rozdělovat platbu výživného na výživné a platbu hypotéky, neboť dítě nemá s hypotékou nic společného, jde o závazek rodičů.