Počet stránek ve webu: 43.180

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.252

Vymáhání dlužné částky

Odesláno: 
Otevřeno 353 x
2 odpovědi
 
Půjčil jsem investorovi (fyzická osoba) peníze dle §2395 zákona 89/2012. On zaplatil včas jistinu, ale nikoliv dohodnuté úroky.
Jaká je promlčecí lhůta v tomto případě? V březnu to bude 1 rok,
co měl vše uhradit. Co mám dělat? Děkuji.
Pozn. : Po odeslání dávám ihned příkaz k úhradě 60. -Kč na váš účet.
 
Dobrý den,

smluvní úroky se promlčují v obecné tříleté promlčecí době v souladu s ust. § 629 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník. Dluh tedy bude promlčen v březnu roku 2022. Pokud do té doby nezačnete dluh soudně vymáhat (podání žaloby promlčecí lhůtu pozastavuje), pak bude dlužník moci u soudu namítat promlčení dluhu. Doporučuji Vám tedy nyní zaslat nejlépe doporučeně s dodejkou dlužníkovi písemnou výzvu s tím, že pokud dluh nebude ve stanovené lhůtě uhrazen, budete dluh vymáhat soudně. Rovněž můžete požadovat úroky z prodlení za dané období (od splatnosti dluhu). Pokud dlužník ve lhůtě dluh neuhradí, obraťte se na soud s žalobou o zaplacení dluhu, v níž vylíčíte všechny podstatné skutečnosti a doložíte veškeré listiny prokazující vznik dluhu (úvěrovou smlouvu, výzvu k úhradě s dodejkou apod.)
Více o vymáhání dluhů naleznete také zde:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/obcanske-pravo/ostatni-smluvni-vztahy-a-sankce/102-web/vymahani-dluhu-soudne-exekucne/9485-dluhy-a-postup-jejich-vymahani-soudne-nebo-exekucne.html