Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.655

Zamítnutí snížení výživného z důvodu nového manželství a majetku manželky povinného otce dítěte, dětí

Odesláno: 
Otevřeno 800 x
2 odpovědi
 
Dobrý den.
Manžel si požádal o snížení výživného z důvodu ztráty zaměstnání ze zdravotních důvodů. Soudkyně vše zamítla z důvodu, že já jsem momentálně bez zaměstnání a z pracovní evidence jsem byla vyřazena, neb si sháním práci sama a klidně se můžeme za prací přestěhovat či si mohu udělat řidičák či prodat dům, který je výhradně v mém vlastnictví.
Dům byl získán ještě před manželstvím.
Jak až moc je mojí povinností platit výživné na manželovy děti?
Jsme manželé teprve od října 2015.
Předem velmi děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

vyživovací povinnost má pouze Váš manžel, Vy jste pouze posuzovaná v rámci tzv. majetkových poměrů povinného, neboť na ně samozřejmě také mate jakožto manželka a osoba žijící ve společné domácnosti vliv. Dle ust. § 913 občanského zákoníku jsou "pro určení rozsahu výživného rozhodné ... i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného. Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného je třeba také zkoumat, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika."
Mám však za to, že odůvodnění soudkyně je až příliš vykonstruované a doporučila bych Vám, respektive Vašemu manželovi, bránit se v rámci podání odvolání.
 
Velmi Vám děkuji za odpověď. Květoslava Sekula