Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.102

Prodej garáže s pozemkem - katastr nemovitostí zapsal jen garáž (stavbu)

Odesláno: 
Otevřeno 571 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v rámci dědického řízení 2002 jsem zdědila spolu s dalšími příbuznými garáž s pozemkem. Tuto nemovitost jsme se rozhodli prodat. Kupující sepsal smlouvu o prodeji, kde je jako předmět prodeje definován slovy :
"garáž bez č. p. na parcele č. xxx/x, o výměře xx m2, druh pozemku - zastavěná plocha a nádvoří, způsob využití garáž."
Vklad na katastr vyřizoval kupující, z Katastru nemovitostí ČR KN jsem dostala potvrzenou smlouvu s razítkem na kterém se píše vklad práva zapsán dne xx. xx. 2003, takže jsme dosud všichni žili v omylu, že garáž je prodaná s pozemkem.
Katastr nemovitostí ČR zapsal pouze garáž, pozemek ne. Dle písemné odpovědi postupoval dle platné legislativy v daném období a pro něj ze smlouvy plyne to, že jsme prodali pouze garáž.
Nevím, jak dál tuto situaci řešit? Zaplaceno jsme dostali za garáž i s pozemkem.
Jak vyřešit situaci v daňové oblasti?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

kupující měl ve smlouvě výslovně napsat, že se prodává jak stavba - garáž, tak konkrétní pozemek. Nezbývá Vám, než na toto upozornit kupujícího a pokusit se s ním sepsat smlouvu na prodej pozemku. Problém bude se stanovením ceny - můžete si stanovit i jen symbolickou cenu, nicméně pro stanovení daně z převodu nemoviosti je nutné vycházet z úředně stanovené ceny - tedy dle znaleckého posudku. Pokud byste společně s podáním daňového přiznání nedoložili znalecký posudek na stanovení úřední ceny, finanční úřad by si daň vypočítal dle svých pomůcek, což vždy není pro plátce daně výhodnější. Navíc daň z převodu nemovitosti platí kupující, proto byste se s kupujícím museli také vyrovnat ohledně této částky.
Pokud jde o placení daně z nemovitosti, nezbývá Vám, než do vyřešení majetkových vztahu k pozemnku tuto daň finančnímu úřadu odvádět.