Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.793

Odběr elektřiny v domě SVJ na sekání trávy na pozemku SVJ

Odesláno: 
Otevřeno 895 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Je nás pět vlastníků domu (SVJ) a zatravněného pozemku okolo domu, který je ve spoluvlastnictví dle podílu bytových jednotek. Tři vlastníci používají elektrickou sekačku a my dva motorovou (benzin). Ti co používají elektrické, odebírají společnou elektřinu, za kterou všichni platíme zálohy podle počtu osob v bytové jednotce. SVJ nám (ti co používají benzínové sekačky) odmítá v ročním vyúčtování odečíst část nákladů (elektřina se musí vypočítat, dle motohodin) za spotřebovanou elektřinu, kterou spotřebovali majitelé elektrických sekaček, a nám odmítá proplatit benzín s tím, že pozemek je ve spoluvlastnictví a záleží na každém, jak si svůj podíl bude udržovat. Nikde jsme si nestanovili (SVJ) jak se bude okolní pozemek udržovat. Domníváme se, že pozemek sice udržovat, ale každý za své a ne za společné. Problém je ještě ten, že ti co vlastní elektrické sekačky jsou výbor SVJ.
Domníváme se, že elektřina by měla sloužit jen k osvětlení společných prostor a není nikde stanoveno, že je určena ke správě pozemku ve spoluvlastnictví a že nemůžeme platit za elektřinu, kterou jsme nespotřebovali
Můžete mně prosím poradit, co s tím (kromě toho abychom se domáhali práv u soudu)?
Děkuji
 
Dobrý den,
až se bude konat zasedání shromáždění SVJ, které se musí konat nejméně jedenkrát do roka, tak v rámci tohoto shromáždění navrhněte projednat výši záloh na služby a jejich úhradu, jakož i způsob rozúčtování cen služeb na jednotky. Tedy, aby v rozúčtování bylo už počítáno s tím, že někteří členové odebírají elektřinu při používání el. sekačky. V případě, že Váš návrh bude přehlasován, nezbude Vám už nic jiného než se obrátit na soud, aby o záležitosti rozhodl.