Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.477

Závady v bytě zjištěné po vystěhování nájemníka - náhrada škody

Odesláno: 
Otevřeno 1240 x
1 odpověď
 
Ráda bych se zeptala jestli mám nárok na nějakou kompenzaci za zjištěné vady po odchodu nájemníka.
Rozbitý jeden zámek ze tří u dveří u bytu. Vybrané elektrické zásuvky v jednom pokoji, rozbité sklo u dveří v obýváku (skla byla potapetovaná tak to při předání nebylo vidět).
Nemám v nájemní smlouvě, že musí být vymalováno, ale předat byt čistý jak byt přebíral. Byt byl pomalovaný lihovou fixou.
Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

nejlepší je vytknout způsobené vady při přebírání bytu zpět od nájemníka a nechat si to podepsat v předávacím protokolu a následně se dohodnout pokud byla složena nájemcem kauce, že její část bude použita na úhradu vzniklých škod. Pokud jste byt převzala a dokonce v předávacím protokolu podepsala, že je bez vad, bude se Vám těžko prokazovat, zda danou škodu na věcích způsobil nájemník.

Stále však platí, že nájemce je povinen byt předat ve stavu v jakém jej sám převzal s přihlédnutím k běžnému opotřebení a k vadám, které je povinen odstranit pronajímatel.
Nájemce odstraní v bytě změny, které provedl bez souhlasu pronajímatele (např. vymalování bytu na jinou barvu), ledaže pronajímatel nájemci sdělí, že odstranění změn nežádá. Pronajímatel může žádat náhradu ve výši snížení hodnoty bytu, které bylo způsobeno změnami provedenými nájemcem bez souhlasu pronajímatele. (ust. § 2292 a násl. NOZ)

Dále v nařízení č. 308/2015 Sb. , o vymezení pojmů běžná údržba a drobné opravy související s užíváním bytu je vymezeno, co se rozumí běžnou údržbou a drobnými opravy, které provádí a hradí nájemce (§ 2257 odst. 2 NOZ).

Doporučuji Vám písemně vyzvat nájemníka a informovat ho o škodách, které na bytě po dobu jeho užívání vznikly a zároveň požadovat, aby tyto drobné škody odstranil v případě po něm požadovat finanční kompenzaci.