Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.808

Obtěžování hlukem, štěkající pes u sousedů - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 3761 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
sousedé si pořídili domů psa, ten ale vyrostl a tak ho vystěhovali na vzdálenou zahradu. Pes je prakticky neustále zavřený v malém kotci, vyvenčí ho jednou za čas pár minut. Navíc v podstatě neustále štěká, což je velmi obtěžující nejen ve dne, ale hlavně v noci. Domluva se sousedy nepomohla.
Můžeme se nějak bránit a zároveň pomoci, aby pes nestrádal?
Děkuji.
 
Dobrý den,

analogický dotaz byl již v poradně řešen:
http://bit.ly/2cNxdxH

Občanský zákoník upravuje sousedské vztahy týkající se nepřiměřeného rušení druhého vlastníka (souseda) hlukem, prachem a jinými imisemi. Vždy je nutné, aby se jednalo o míru nepřiměřenou místními poměrům a podstatně omezující obvyklé užívání pozemku v daném místě. Místní poměry můžou být různé. Jinak se posuzují účinky chovu hospodářských a domácích zvířat na venkově a jinak ve městě. Dále zásah nesmí být jednorázový, ojedinělý, což ve Vašem případě není.
Doporučuji Vám, naposledy vyzvat souseda nejlépe zaslat doporučený dopis nebo nechat si potvrdit sousedem převzetí na jednom vyhotovení písemnosti. Ve výzvě uveďte, že Vás opakovaně obtěžuje hluk jeho štěkajícího psa. Požádejte ho, aby sjednal nápravu, popř. mu navrhněte alternativní řešení, aby psa přes noc nechával na jiném místě. Zároveň mu ve výzvě uveďte, že v případě, že ve Vámi stanovené době nesjedná nápravu, budete zvažovat podání žaloby k soudu. Občanský zákoník dává vlastníku pozemku, který je obtěžován hlukem právo domáhat se u soudu prostřednictvím žaloby (tzv. žaloby zápůrčí) zdržení se takového jednání po druhém vlastníku pozemku.

Dále pokud je štěkot psa nesnesitelný můžete zaslat stížnost na hluk krajské hygienické stanici (KHS). Na rozdíl od soudu nemohou řešit jakékoli obtěžování hlukem. Zákon jim umožňuje zasáhnout pouze v případě, že hluk překračuje hygienické limity a ohrožuje tak veřejné zdraví. Tedy je nutné provést měření takového hluku.

Další možností je zavolat přímo policii pokud bude pes večer trvale štěkat, aby to na místě s majitelem řešila nebo se obrátit na obecní úřad v místě Vašeho bydliště, zda nejde ze strany souseda o přestupek.

Dále pokud máte pocit, že štěkání psa není jen jeho normální projev, ale jedná se o důsledek samoty a máte podezření na zanedbávání péče nebo dokonce týrání psa, obraťte se na veterinární správu. V ust. § 4 zákona 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, je vymezeno, co se považuje za týrání.

Za týrání se považuje z jiných než zdravotních důvodů
1. omezovat výživu zvířete včetně jeho napájení, nestanoví-li zvláštní předpis jinak,
2. podávat zvířeti potravu obsahující příměsi nebo předměty, které mu způsobují bolest, utrpení nebo jej jinak poškozují,
3. omezovat bez nutnosti svobodu pohybu nutnou pro zvíře určitého druhu, pokud by omezování způsobilo utrpení zvířete.