Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.623

Kolaudace rodinného domu bez příjezdové cesty - zkolauduje stavební úřad dům, nemovitost?

Odesláno: 
Otevřeno 4544 x
1 odpověď
 
Je možné zkolaudovat dům bez příjezdové cesty? \
Můj problém spočívá v tom, že stavební úřad mi nechce zkolaudovat dům, podmiňuje kolaudaci vybudováním příjezdové cesty – na dům a cestu jsou vydané 2 stavební povolení zvlášť. (Veřejně přístupné účelové komunikace) pro 3 rodinné domy. Na tuto cestu je zpracován projekt a já v něm figuruji jako stavebník. Jeden majitel se nechce finančně podílet na výstavbě cesty, poněvadž má již zkolaudovaný dům. Tvrdí, že tuto cestu nepotřebuje, i když ji užívá. Tato kolaudace souseda proběhla na základě pochybení stavebního úřadu, jak mi bylo sděleno, ale nemá můj souhlas k příjezdu svému RD. Veřejně přístupná účelová komunikace, dle požadavku stavebního úřadu má vypadat následovně: Bude 80m dlouhá, 2,5m široká, asfaltová, odvodněná do vsaku. RD je zcela dokončen a připraven k užívání, na podzim 2015 jsem již žádal o kolaudaci RD, ale byla mi zamítnutá s tím, že nejdříve musím vybudovat Veřejně přístupnou účelovou komunikaci. Budoucí cesta leží na pozemku všech 3 vlastníků v 1/3 podílu. Chci se dotázat, zdali by bylo možné zjednodušit tuto cestu ve výstavbě tj. překvalifikovat ji na soukromou nebo jinak ji nazvat.
Děkuji
 
Dobrý den,
první z mých doporučení je zkusit se obrátit na úřad nadřízený stavebnímu úřadu, který Vám blokuje kolaudaci, a požádat, zda by mohla být udělena kolaudace s podmínkou, že do určitého časového okamžiku bude vyřešena přístupová cesta.
K dotazu ohledně překvalifikování komunikace uvádím, že podle zákona o pozemních komunikacích se pozemní komunikace dělí na 4 kategorie:
a) dálnice,
b) silnice,
c) místní komunikace,
d) účelová komunikace.
Vlastníkem účelové komunikace je fyzická či právnická osoba. Veřejně přístupné účelové komunikace podléhají značné veřejnoprávní regulaci a věcným břemenům (veřejnoprávním závazkům) plynoucím přímo ze zákona, i když jsou v soukromém vlastnictví. Z uvedeného plyne, že stavební úřad Vás nutí vystavět cestu, která, ač je v soukromém vlastnictví, bude podléhat veřejnoprávní regulaci (její opravy, údržba, zřizování věcných břemen, apod… ). Vše, co nespadá pod výše uvedenou kategorizaci, už není pozemní komunikací, a proto pokud byste chtěl cestu překvalifikovat např. pod soukromou, pak už by to nebyla pozemní komunikace a požadavek stavebního úřadu by tak nebyl splněn.