Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.548

Oprava prostoru pro popelnice vlastněného obcí, městem u domu SVJ

Odesláno: 
Otevřeno 1277 x
3 odpovědi
 
Děkuji předem za odpověď na následující dotaz: Bydlím v domě se 104 bytovými jednotkami SVJ. Stav vymezených prostorů pro KONTEJNERY komunálního odpadu a přilehlého parkoviště, jsou již několik let z technického a hygienického hlediska v neúnosném stavu. Výbor SVJ má zájem z těchto důvodů celou problematiku řešit, vyčleněním části finančních prostředků z našeho fondu oprav a použít je na spolufinancování (modernizace + rekonstrukce), těchto vymezených prostor. Tyto prostory jsou ale, na pozemcích ve vlastnictví statutárního města. Stanovy našeho SVJ uváděnou možnost neřeší a tak nevíme zda tímto rozhodnutím i přes případný souhlas Shromáždění SVJ, rozhodneme v souladu s platnou legislativou pro využívání fondu oprav SVJ. K úvaze o této spoluúčasti jsme ve své podstatě donuceni, přetrvávající nečinnosti zodpovědných orgánů našeho města, zdůvodňovanou nedostatkem finančních prostředků a nutnými investicemi v jiných lokalitách města. Ještě jednou děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
předpokládá se, že finance z fondu oprav budou užity na opravy a rekonstrukce společných částí domu. Za situace, kdy by bylo platně odhlasováno, že tyto finance půjdou na opravu prostorů pro kontejnery, nevidím problém v tom, aby takto učiněno bylo. Žádný zákon nic takového nezakazuje. Pouze je třeba dbát na to, aby hlasování o takovém využití financí z fondu oprav bylo platné dle stávající legislativy, případně dle stanov a nebylo tedy některým z vlastníků jednotek napadeno.
 
Dotaz za výbor SVJ spravující dům s více jak 100 bytovými jednotkami: Máme v domě opakující se " neplatiče" nájemného Snažíme se s nimi jednat a vytvářet podmínky pro splátkové kalendáře. U některých úspěšně, jsou však i takový vlastníci, že se opakovaně nemůžeme dohodnou. Zvažujeme zveřejnění jmen
" neplatičů" ve vývěsní - informační skříňce SVJ.
Nedopustíme se tímto rozhodnutím přestupku a porušení práva,o zákoné ochraně osobnosti ?
S přáním pěkného dne,Vám děkujeme za odpověď.
 
Dobrý den,

ohledně otázky zveřejňování jmen neplatičů se vedou dlouhé diskuze. Dle vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů, jako orgánu vykonávajícího dohled nad dodržováním zákonem stanovených povinností při zpracování osobních údajů, je zveřejněné osobních údajů dlužníků považováno za nátlakové jednání, kterým jsou porušována ustanovení čl. 10 Listiny základních práv a svobod. Takové jednání je považováno za nepřípustné zasahování do soukromí osob, neboť zpřístupněním takového údaje, který byl získán na základě soukromoprávního vztahu, může dojít k poškození dobrého jména dlužníka v mnoha dalších vztazích, jak soukromoprávních, tak i veřejnoprávních.

Zároveň si je však ÚOOÚ vědom, že ochrana osobních údajů nemůže být absolutní, neboť v případě zpracování osobních údajů členů společenství vlastníků jednotek je nutné s těmito údaji disponovat v rozsahu nezbytném pro naplnění účelu správy domu a souvisejících činností. V souvislosti s tím bylo dovozeno, že vlastník jednotky má právo na informaci o tom, jak ostatní vlastníci plní své povinnosti přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Tyto informace je možné poskytnout pouze vlastníkům jednotek a nikoli třetím osobám, což zveřejněním jmen na internetových stránkách SVJ nebo na informační skříňce SVJ, ke které mají přístup jiné než oprávněné osoby (vlastníci jednotek) není možné.

Hodláte-li zveřejnit výše dluhů jednotlivých členů SVJ doporučuji tak učinit na shromáždění vlastníků jednotek, kterého se zúčastní pouze oprávněné osoby (vlastníci jednotek). Stejně tak není v rozporu se zákonem sdělit výše dluhů mimo zasedání shromáždění osobně ostatním vlastníků jednotek. Jedno z neformálních sdělení Úřadu na dotazy jednotlivců dokonce připouštělo zveřejnění výše dluhů členů SVJ i prostřednictvím dopisů přímo adresovaným jednotlivým vlastníkům jednotek, v takovém případě bych Vám doporučovala zveřejňovat pouze číslo bytu a dlužnou částku.

Vzhledem k tomu, že Úřad zatím nevydal žádné oficiální stanovisko zabývající se otázkou zveřejňování jmen dlužníků a výše dluhů, i když ve svých rozhodnutích své neoficiální závěry potvrzuje, doporučuji postupovat v uveřejňování jmen dlužníků obezřetně a v pochybnostech si nechat daný postup Úřadem předem schválit, abyste se jako SVJ v případě porušení vyhnuli riziku sankcí ze strany Úřadu.

Dále nad rámec uvádím, že můžete zvážit další možnost a to je přistoupit k vymáhání dluhů.