Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.761

Podmíněný trest - automatický výmaz z rejstříku trestů po osvědčení se v podmínečné době

Odesláno: 
Otevřeno 1992 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych vědět zda se vymaže trest v trestním rejstříku automaticky po uplynutí doby podmíněného trestu. Pokud né, tak v jakém připadě je nutná žádost. Také mě zajímá zda se informuje zaměstnavatel nebo je vůči němu vznesen nějaký dotaz ohledně pracovníka. Záleží mi na tom, aby zaměstnavatel o uplynulé podmínce nedozvěděl. Děkuji za odpověd
 
Dobrý den,
po uplynutí zkušební doby soud sám rozhodne, zda se odsouzený osvědčil. Soud v tomto případě jedná z moci úřední. Pokud by soud bez Vašeho zavinění do 1 roku od uplynutí zkušební doby nerozhodl o osvědčení se (ani neosvědčení se), hledělo by se na Vás automaticky jako na osobu, která se osvědčila. Zkonstatováním, že se odsouzený osvědčil, se na odsouzeného hledí jako by nebyl odsouzen. V takovém případě pak není záznam v trestním rejstříku zjistitelný z výpisu z rejstříku trestů. Zkušební doba podmínky se počítá ode dne nabytí právní moci odsuzujícího rozsudku. Ve věci postupu soudu se doporučuji obrátit na informační kancelář soudu, příp. státního zástupce, který ve věci jednal.
Zaměstnavatel se dozví o Vaši trestné činnosti z výpisu z rejstříku trestů, který po Vás může požadovat. Sám si výpis z rejstříku trestů vyžádat nemůže.