Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.375

Věřitel vymáhá peníze již vyplacené "na ruku" - jak dokázat že už je nedlužím?

Odesláno: 
Otevřeno 931 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Nezvládla jsem svoji finanční situaci a jsem v insolvenci. Bývalý kamarád, který nám byl jako bratrem, nám na začátku chtěl pomoci. Domluvili jsme se, že v roce 2014 za nás vyplatí exekuci a poté, že by za nás vyplatil hypotéku a my mu ji budeme splácet. Sepsali jsme kupní smlouvu, ale neověřili podpisy. Jenže než se to všechno stihlo vyřídit, tak k prodeji už nemohlo dojít. Tím jsem brala, že smlouva je neplatná a zapomněla jsem na ni. Na částce, kterou za nás zaplatil, jsme se domluvili na splátkach.
Jelikož jsme byli opravdu dobří přátelé, tak jsem mu splátky dávala někdy na ruku někdy poslala na účet. Po jednom roce se bývalý přítel odstěhoval a nám začalo peklo. Požadoval po mě zaplaceni peněz, které dostal na ruku, jelikož nebyl doklad, udal mě na Policii, že jsem na něj spáchala podvod, že jsem mu chtěla prodat byt a on že za nás zaplatil 60.000Kč. Já na něj byt nepřevedla. Policie věc uzavřela s tím, že jsem žadný podvod nespáchala. Začal po mě vyžadovat 130.000 Kč, obtěžoval mě v práci, vyhrožoval.
 
Dobrý den,
jak už Vás insolvenční správce nejspíše poučil, tak Vy ani nemůžete v průběhu insolvenčního řízení mu nějaké peníze dávat, neboť byste tím zvýhodňovala věřitele. Tedy vznikl mu nárok na to, co mu bylo přiznáno v insolvenčním řízením a to mu bude insolvenčním správcem podle možností vyplaceno. Pokud požaduje peníze od Vašich příbuzných a známých, doporučuji Vám je informovat o Vaši situaci a to, že jste v insolvenčním řízení a zdůraznit jim, aby žádné peníze za Vás neplatili. Pokud se mu podaří z nich nějaké peníze vylákat, zbytečně se kvůli tomu s nimi dostanete do sporu.

Co se týče vyhrožování, které popisujete (obtěžování v práci, vyhrožování, zjišťování informací a Vašeho pohybu, obtěžování příbuzných a kamarádů, vyhrožování ublížením… ), tak toto jednání z velké pravděpodobnosti naplňuje skutkovou podstatu trestného činu nebezpečné vyhrožování a nebezpečné pronásledování (§ 353 a § 354 trestního zákoníku) Dle ust. § 354 odst. 1 TZ Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že
a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,
a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

Vzhledem k výše uvedenému Vám doporučuji zvážit podání trestního oznámení na uvedenou osobu, popř. ho nejprve upozornit. Pokud intenzita obtěžování ze strany dané osoby bude ve Vás vzbuzovat obavy o život, zavolejte ihned policii.