Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.977

Změna pracovní smlouvy ve výpovědní lhůtě - může to zaměstnavatel udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1157 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od 01/2016 jsem byl zaměstnaný jako vedoucí skladu v jedné nejmenované firmě. Pozici jsem přestal zvládat a proto nedávno firma přijala nového zaměstnance na mou pozici a bylo mi řečeno že mě sesadí zpátky na ekonor. Přesně řečeno do konce měsíce jsem vedoucí skladu poté ekonorista. Smlouvu mi zatím nezměnili a mě zajímá dotaz. Pokud před koncem měsíce tudíž před změnou smlouvy dám výpověď, s normální 2 měsíční lhůtou, můžou mi ve výpovědní lhůtě změnit smlouvu? A nebo mi zůstane smlouva vedoucího skladu po dobu zbylých 2 měsíců?
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

dle zákoníku práce Vás může zaměstnavatel bez Vašeho souhlasu převést na jinou práci jen z důvodu uvedených v ust. § 41 ZP. V ostatních případech Vás může převést na jinou práci jen s Vaším souhlasem. Důležité je, co máte sjednáno jako druh práce v pracovní smlouvě. Jde-li o převedení na jinou práci, kterým dochází dočasně ke změně vykonávané práce, kdy změna spočívá ve výkonu jiné práce v rámci druhu práce sjednané v pracovní smlouvě, a jde o změnu, která je prováděna v rámci dispozičního oprávnění zaměstnavatele, k níž nepotřebuje Váš souhlas. Jde-li o převedení na jinou práci i jiného druhu, než který byl sjednán v pracovní smlouvě a dochází ke změně obsahu pracovní smlouvy, musí mít zaměstnavatel souhlas zaměstnance.
Tedy pokud máte v pracovní smlouvě jako druh výkonu práce uvedeno pracovník skladu, je pravděpodobné, že Vás zaměstnavatel může převést na pozici ekonoristy i bez Vašeho souhlasu. Máte-li jako druh práce uvedeno vedoucí skladu, je převedení na pozici ekonoristy již změnou obsahu pracovní smlouvy, ke kterému bude zaměstnavatel potřebovat Váš souhlas. Důležité také je, zda máte v pracovní smlouvě vymezenou pracovní náplň atd.