Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.442

Štěnice z hostelu donesené domů klientem a náklady na deratizaci domácnosti - vymáhání nákladů deratizace po majiteli hostelu

Odesláno: 
Otevřeno 1658 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
09/2015 jsme byli s kolegou služebně v Praze v hostelu, ráno jsem si všiml nějakých brouků na povlečení a na zemi, obsluha námi neinformována.
11/2015 začala být přítelkyně pokousána, podle typu kousanců jsme zjistili, že to jsou štěnice. První deratizace proběhla 25.11.2015 (bohužel mám jen protokol o deratizaci), další 5.12 a 16.1.2016 - celková cena 6500 Kč. Vzhledem k tomu, kolik jsme měli problémů (přítelkyně měla kousance na viditelných místech - pracuje s lidmi, takže měla problémy, psychické deptání, po deratizaci spaní jinde, převezení kočky protože tam 24 hodin po zákroku nemůže být) uvažuji o žalobě. Má to smysl?
http://www.farao.eu/datas/stenice.pdf
jsem i četl, že v USA si zákazník motelu vysoudil $382 000 (rok 2005, Chicago) kvůli štěnicím, avšak chápu, nejsme v USA. Každopádně u nás máme zákon o ochraně veřejného zdraví 258/2000 Sb.
Majiteli jsem psal první e-mail 25.11.2015, nabídnul mi kompenzaci ve formě ubytování zdarma, 01/2016 jsem psal znovu že bych chtěl finanční odškodnění - bez úspěchu.
 
Dobrý den,
ve Vašem případě přichází v úvahu uplatnit nárok na náhradu škody při ublížení na zdraví dle ust. § 2958 a násl. NOZ, kdy při ublížení na zdraví odčiní škůdce újmu poškozeného peněžitou náhradou, vyvažující plně vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy. Dále můžete uplatnit nárok na náhradu škody, která Vám vznikla v souvislosti s deratizací bytu (§ 2910 a násl. NOZ). Vše však budete muset dostatečně prokázat a dále ve Váš neprospěch bude hrát skutečnost, že jste si štěnic všiml, byť jste tomu nevěnoval pozornost, tedy jste mohl takové škodě včasným jednáním zabránit. V konečném důsledku bude záležet na posouzení soudu, zda Vám škoda vznikla a v jaké výši.
Doporučuji zkusit nejprve písemně (doporučeně) uplatnit nárok na náhradu škody u provozovatele hostelu. S tím, že ho upozorníte, že pokud Vám škodu ve stanovené lhůtě nenahradí, podniknete v dané věci další kroky. Poté Vám nezbude nic jiného než domáhat se nároku na náhradu škody u soudu. V daném případě však doporučuji poradit se s advokátem, který by Vám pomohl s uplatněním a prokázáním nároku. Seznam advokátů naleznete na http://www.advokatikomora.cz
Dále můžete dát podnět hygienické stanici, aby výskyt štěnic v daném ubytovacím zařízení prošetřila. Výsledky šetření by Vám mohly pomoci jako důkaz v případném soudním sporu.
 
Děkuji moc! Zasílám příspěvek : )
 
Děkuji a přeji příjemný den.