Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.170

Darování poloviny domu přítelkyni, družce, partnerce - postup, návod, informace

Odesláno: 
Otevřeno 3354 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj přítel mi chce darovat půl jeho domu. Jak máme pokračovat, kde všude se obrátit, zda je nutný odhad a kolik by to přibližně stálo.
Moc děkuji
 
Dobrý den,

pro darování nemovitých věcí budete potřebovat sepsat písemnou darovací smlouvu. Její vzor naleznete na tomto odkaze: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html. Předmětem daru bude ½ nemovitosti - půjde o darování spoluvlastnického podílu na nemovitosti ve výši id. ½. Pokud nenaleznete přímo pod darovacími smlouvami vzor, ve kterém by byl předmětem daru spoluvlastnický podíl na nemovitých věcech, můžete použít formulaci ze vzoru darovací smlouvy mezi manželi.
Další možností je se obrátit s žádostí o pomoc na některého z advokátů, jejichž seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.

Dále pokud budete schopni prokázat, že jste podle § 10 odst. 3 písm. d) bod 2. zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů osobou, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou, bude převod osvobozen od daně z příjmu. Jednoduše řečeno, pokud s přítelem jako osoba spolužijící ve společné domácnosti déle než 1 rok bydlíte ve společné domácnosti a podílíte se společně na úhradě nákladů, nebudete muset z darování jako bezúplatného příjmu platit žádnou daň. V případě, že tuto podmínku nesplňujete, museli byste z bezúplatného převodu platit na příslušném finančním úřadu daň z příjmů, což je 15 % z hodnoty daru. V takovém případě už se darování jako jedna z forem převodu nemovitých věcí tolik nevyplatí.

Znalecký posudek v případě bezúplatného převodu, kde zároveň dochází k osvobození od daně z příjmů, není vyžadován. Nutně není potřeba ani v ostatních typech převodu, pokud se výše daně určuje z tzv. směrné ceny.

Tedy po sepsání darovací smlouvy si necháte na jednom z vyhotovení darovací smlouvy úředně ověřit podpisy a poté danou smlouvu společně s návrhem na vklad (formulář naleznete zde: http://www.cuzk.cz/Katastr-nemovitosti/Formulare.aspx) předložíte na příslušný katastrální úřad. Splňujete-li podmínku pro osoby spolužijící, je vhodné tuto skutečnost uvést i do darovací smlouvy.