Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.672

Zákonná lhůta na vyjádření právníka - existuje?

Odesláno: 
Otevřeno 2552 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli je nějaká lhůta do kdy musí právník odpovědět. Dali jsme výpověď nájemníkovi (vystěhovat se má do 24.10.2015), dostali jsme od jeho právníka předžalobní výzvu na půjčku (30.09.2015) (uhradit jsme měli v průběhu cca 5 dní – do 05.10.), zaslali jsme ihned (30.09.2015) návrh na mimosoudní vypořádání jak e-mailem tak doporučeně dopisem. V tom návrhu jsme přímo kontatovali, že by půjčky proběhly ve dvou termínech (první ihned po přijetí jejich vyjádření) a druhá (ihned při předání nemovitosti – do 24.10, tak jak bylo již ve výpovědi – že nájemník musí byt předat do 24.10.). Stále jsme od nich nedostali vyjádření, tak jsme včera 16.10.2015 s manželem volali onomu právníkovi jak se rozhodli a paní právnička nám sdělila, že má na odpověď 30 dní. To by znamenala až někdy do listopadu.
Můžeme po onom 24.10. – pokud se nájemník nevystěhuje podat žalobu o vyklizení nemovitosti k soudu? Nebo jsme povinni čekat na nějaké jejich vyjádření? Příp. jaké by měli být nyní naše kroky?
Děkuji moc.
 
Dobrý den,

pokud předžalobní výzvou na půjčku myslíte peněžitou jistotu (kauci), kterou Vám nájemce složil dle ust. § 2254 NOZ při uzavírání nájemní smlouvy a její výše byla maximálně šestinásobek měsíčního nájemného, nájemce máte ze zákona povinnost vrátit tuto jistotu až při skončení nájmu a započíst si přitom, co Vám nájemce případně z nájmu dluží. Na druhé straně má nájemce právo na úroky z jistoty od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby.
Jedná-li se o jinou pohledávku nájemce, vzniklou na základě klasické půjčky může nájemce po uplynutí 7 dnů od doručení takové předžalobní výzvy uplatnit své právo u soudu (podat návrh na vydání platebního rozkazu).
Co se týče lhůty pro odpověď advokáta, není zákonem stanovena žádná lhůta, ve které by měl advokát odpovědět. Jako přiměřená se považuje 14 denní lhůta, ale záleží na složitosti případu. Pokud jste mu ve Vašem návrhu nestanovili lhůtu, ve které požadujete, aby se vyjádřil, lze považovat 30denní lhůtu za přiměřenou, ale rozhodně jí můžete zkrátit a požadovat, aby se vyjádřil v kratší lhůtě, jinak můžete návrh vzít například zpět.
Žalobu na vyklizení bytu lze podat hned následující den po ukončení nájmu bytu. Šlo-li o výpověď bez výpovědní doby, tak až po uplynutí jednoho měsíce od skončení nájmu, kdy má nájemce povinnost byt odevzdat.
Před podáním žaloby bych Vám doporučila zaslat nájemci doporučený dopis, kde ho vyzvete k vyklizení bytu a předání klíčů a stanovíte mu lhůtu (např. 14 dnů). Zároveň ho upozorníte, že pokud v uvedené lhůtě byt nevyklidí a klíče neodevzdá, podáte žalobu na vyklizení bytu a budete požadovat náklady řízení.
Podání žaloby na vyklizení v tomto případě není podmíněno vyjádřením advokáta. Pokud se jedná o jistotu složenou nájemcem před uzavřením nájemní smlouvy, tak tu jste povinen vrátit nájemci při skončení nájmu.

Nad rámec dotazu uvádím, že aby výpověď nájmu byla platná, musí splňovat všechny podstatné náležitosti. Pronajímatel může dát výpověď z nájmu na dobu určitou a neurčitou s tříměsíční výpovědní dobou z důvodů vymezených v ust. § 2288 odst. 1 NOZ. Jde pouze o demostrativní výčet, tzn. že oproti původnímu občanskému zákoníků nabízí ustanovení 'je-li tu jiný obdobně závažný důvod pro vypovězení nájmu" (ust. § 2288 odst. 1 písm. d) NOZ), širší pole působnosti pro ukončení nájemního vztahu. Povinností pronajímatele však je, vždy uvést výpovědní důvod ve výpovědi.
Výpovědní doba běží od prvního dne kalendářního měsíce následujícího poté, co výpověď došla druhé straně. Tedy výpověďní lhůta v těchto případech končí vždy koncem měsíce.
Pronajímatel může vypovědět nájem nájemci bez výpovědní doby, poruší-li nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem. Zároveň pronajímatel může požadovat odevzdání bytu po nájemci bez zbytečného odkladu, nejpozději do 1 měsíce od skončení nájmu.
Pronajímatel má povinnost poučit nájemce ve výpovědi o jeho právu vznést proti výpovědi námitky a navrhnout přezkoumání oprávněnosti výpovědi soudem, jinak je výpověď neplatná (§ 2286 odst. 2 NOZ).