Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.463

Potenciální zájemce zaplatil kauci a pak si to rozmyslel a nepodepsal nájemní smlouvu - je možné z kauce umořit ušlý zisk za nemožnost nájmu jinému zájemci?

Odesláno: 
Otevřeno 1468 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Pronajímám byt. Zájemkyně podepsala zprostředkovatelskou smlouvu dne 30.8.2015 a uhradila kauci 8.000 Kč. Nájemní smlouva měla být uzavřena do 10.9.2015. Přes urgenci ji nepodepsala. Ustoupila jsem od pronájmu a paní chce nyní vrátit kauci. Můj dotaz - můžu z této kauce uplatnit nárok na náhradu škody (ušlý zisk) a v jaké výši. Děkuji moc Nováková F
 
Dobrý den,

dle Vašeho sdělení se domnívám, že se jedná spíše rezervační smlouvu nikoli zprostředkovatelskou smlouvu, kterou se dle ust. § 2445 NOZ zprostředkovatel zavazuje, že zájemci zprostředkuje uzavření určité smlouvy s třetí osobu, a zájemce se zavazuje zaplatit zprostředkovateli provizi.

Vašemu dotazu rozumím tak, že jste Vy jako pronajímatel uzavřela se zájemkyní předběžnou smlouvu, kterou si zájemkyně rezervovala Vámi nabízený byt.

Na základě této smlouvy Vám zájemkyně uhradila kauci ve výši 8.000,- Kč. Vzhledem k tomu, že tento druh smlouvy není v zákoně přímo upraven, je rozhodné co si strany stanovily ve smlouvě. Tedy, co přesně bylo stanoveno ve smlouvě ohledně kauce, tj. k jakému účelu se vybírá, zda může být použita na úhradu nákladů atd.
V případě, že úprava práv a povinností ohledně vybrané kauce chybí, vycházela bych z toho, že zájemkyně má právo na vrácení vybrané kauce.

Další možností by bylo, pokud jste ve smlouvě měla stanovenou smluvní pokutu pro případ, že by zájemce odmítl v uvedené lhůtě uzavřít nájemní smlouvu, uplatnit si nárok na smluvní pokutu a tento nárok započíst na Vámi přijatou kauci.
 
Se zájemkyní jsem nepodepsala nic, jen jsem převzala kauci. Pouze ve zprostředkovatelské smlouvě s makléřkou je dáno, že smlouva bude podepsána nejpozději do 10.9.2015, toto se nestalo i když jí píši emaily i sms. Ústně jsme se domluvili před svědky na převzetí bytu původně do 4.9.2015. Paní jsme vyhověli a termín posunuli nejpozději do 17.9.2015. Paní nereaguje a zřejmě si to rozmyslela. Já jsem paní byt rezervovala a čekala. Lze použít peníze z kauce na úhradu vzniklých nákladů a ušlého zisku z důvodu nedodržení termínu?
 
V daném případě stále platí, to co jsem uvedla v předchozí odpovědi – vycházejte z toho, co bylo uvedeno ve smlouvě, na základě, které byla kauce poskytnuta. Kdyby kaucí bylo myšleno složení ze strany nájemce tzv. jistoty dle ust. § 2254 NOZ, která dle nového občanského zákoníku nesmí být vyšší než šestinásobek měsíčního nájemného, tak je situace obdobná, neboť mezi Vámi a zájemkyní o byt nevznikl žádný nájemní vztah, nebyla-li podepsaná nájemní smlouva. Z toho důvodu nemůžete si připočíst, to co by Vám nájemce dlužil na nájmu.