Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.381

Soudní posudek na ztížení společenského uplatnění a bodové ohodnocení

Odesláno: 
Otevřeno 1681 x
1 odpověď
 
Zdravím Vás a přeji hezký den.
Dceru 5/2014 srazilo auto. Řidič 100% viník. Je možné vypracovat posudek na ztížení spol. uplatnění ještě podle vyhlášky 440/2001 a bodového ohodnocení ccr 250 Kč/bod, nebo se již musí dělat podle Nové metodiky.
Děkuj
Martina
 
Dobrý den,
k 1. 1. 2014 došlo ke zrušení občanského zákoníku z roku 1964 a s ním pozbyla platnosti i vyhláška č. 440/2001 Sb. , což vychází z ust. § 3080 body 1, 237 a 238 NOZ. Vzhledem k tomu, že nový občanský zákoník bodové ohodnocení bolesti a ztížení společenského uplatnění neobsahuje, je možné při vyčíslování náhrad z této vyhlášky z části vycházet, zvláště pokud s tím obě strany souhlasí. V takovém případě se přikládá dodatek, že tak bylo učiněno na výslovnou žádost.

Dále je možné použít pro vyčíslení náhrad metodiku Nejvyššího soudu k odškodnění bolestného, která stanovuje, že: „Smyslem náhrady za bolest je vedle samotného bolestivého stavu odškodnit i určitou míru nepohodlí, stresu či obtíží spojených s utrpěnou zdravotní újmou, a to v rozsahu, v němž tyto zásahy do osobnostní sféry poškozeného z povahy věci souvisí s bolestí obvykle doprovázející stavy popsané v jednotlivých položkách. “

Ve vztahu ke kompenzaci bolesti byl Metodikou v principu převzat bodový systém zrušené náhradové vyhlášky, tedy etiologický přístup vycházející z klasifikace bolestivých stavů podle postižení jednotlivých orgánů či částí těla a vyjadřující míru bolesti jako tělesného a duševního strádání v souvislosti se zásahy do zdraví. Platí též, že vznik bolesti se váže k akutní fázi bolestivého stavu, přičemž výši nároku lze vyčíslit až v době stabilizace bolesti, a že bolest může vznikat jak při samotné škodné události, tak při léčení či odstraňování následků újmy na zdraví.

Metodika zvýšila hodnotu bodu, kdy došlo oproti ust. § 7 odst. 2 vyhláška 440/2001 Sb. , ke zvýšení hodnoty bodu na 1 % hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství za kalendářní rok předcházející roku, v němž vznikl nárok; pro rok 2014 tedy hodnota jednoho bodu činila 251,28 Kč.

Metodika k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle § 2958 občanského zákoníku) je dostupná na tomto odkaze:

http://www.nsoud.cz/JudikaturaNS_new/ns_web.nsf/Metodika

V roce 2014 i současné době stále chybí závazný právní předpis, který by poskytoval vyčíslení pro danou náhradu. Nový občanský zákoník je založen na zásadě plného odčinění nemajetkových újem na zdraví, resp. na určení výše náhrady podle zásady slušnosti.

Přestože metodika Nejvyššího soudu nemá závazný charakter, byla vypracována jako pomůcka sloužící k naplnění zásady slušnosti v souvislosti s ust. § 2958 NOZ a sám Nejvyšší soud ji doporučuje soudům, aby ji při rozhodování ve sporech o náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění podle § 2958 NOZ využívaly a aby v rozhodnutích zdůvodnily svůj postup podle pravidel v ní nastavených.

Na základě této skutečnosti bych doporučila při vypracovávání znaleckého posudku vycházet z metodiky Nejvyššího soudu. Pokud potřebujete ohodnocení bolestného a ztížení společenského uplatnění pro pojišťovnu, sociální úřad nebo jiný orgán domluvte se přímo s ním na způsobu výpočtu náhrad.