Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.864

Zaplacené nedokončené stavby a bezdůvodná faktura - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 1785 x
1 odpověď
 
U bývalého známého jsme si objednali stavbu zahradního domku. Nabídka od stavební firmy přišla emailem, de byla uvedena cena 166000 bez střešní krytiny. Později vyplynulo z průběžných fakturací že cena střešní krytiny byla cca. 18000 Kč. Dále bylo domluveno navýšení ceny o podbití, kvalitnější trámy, okno v jiném designu. Celkové tedy měla stavba po všech navýšení vyjít na 204.500 Kč.
Jelikož se jednalo o známého, bylo domluveno, že se bude postupně fakturovat, k čemuž také docházelo. Bohužel došlo k problému, že tímto postupným fakturováním bylo zaplaceno 210.593 Kč, což je více než bylo domluveno. Stavba však do této chvíle dokončena. Došlo k hádce a ze strany stavební firmy byly ukončeny práce, ač stavba není hotova.
Nyní ze strany stavební firmy přišla nesmyslná faktura na stavební práce na zahradním domku cca. na 50 tis. Kč.
Prosím jak postupovat a donutit firmu dokončit stavební práce již samozřejmě zdarma? Musím se proti poslední faktuře na 50 tis nějak ohradit, aby v budoucnu nebyla vymáhána?
Děkuji.
 
Dobrý den,

doporučuji písemně vyzvat zhotovitele (nejlépe zaslat výzvu doporučeně), aby neprodleně provedl dokončení díla, které z důvodu jeho nedodělání nemůžete převzít. Pokud jste si někde smluvně stanovili dobu plnění, ve které bude dílo provedeno, můžete apelovat na zhotovitele, že z jeho strany dochází k prodlení s provedením díla. Dle ust. § 2590 odst. 2 NOZ není-li doba plnění ujednána, provede zhotovitel dílo v době přiměřené jeho povaze. Má se za to, že čas plnění ujednán ve prospěch zhotovitele.
Co se týče vystavené faktury na stavební práce, odmítněte zhotoviteli fakturu zaplatit z důvodu, že na ní provedené práce nebyly dohodnuty ani Vámi odsouhlaseny.

Dále se nabízí z důvodu prodlení zhotovitele se zhotovením díla odstoupit od smlouvy a uplatňovat po zhotoviteli náhradu škody.

Pokud zhotovitel odmítne Vašim požadavkům vyhovět, nezbude Vám nic jiného než uplatnit svůj nárok u soudu. V případě soudního sporu doporučuji pro složitost celé záležitosti, zejména že nebyla uzavřena písemná smlouva o dílo, obrátit se na některého z řad advokátů, jejichž seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz