Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.749

Prodej obchodního podílu zahraniční společnosti - podmínky, funkce jednatele společnosti

Odesláno: 
Otevřeno 3249 x
1 odpověď
 
dotaz.
Situace: Zahraniční subjekt (švýcarská společnost, právní forma AG) kupuje obchodní podíly v tuzemské firmě (česká společnost, právní forma s. r. o.).
Otázka1: Jaké jsou legislativní podmínky? Co musí splnit z právního obchodního hlediska švýcarská společnost a na druhé straně česká společnost? Co vše je třeba doložit a zajistit?
Otázka2: Za jakých podmínek může vykonávat funkci jednatele zahraniční osoba - cizinec? Co vše musí splnit a doložit zahraniční osoba - cizinec, aby se mohla stát jednatelem? Děkuji za odpověď. Hana
 
Dobrý den,

nejprve si musíte zjistit zda česká společnost, která bude převádět obchodní podíl se plně podřídila úpravě nového zákona o obchodních korporacích (ZOK) nebo zda se na ni uplatní část ustanovení „zrušeného“ obchodního zákoníku, neboť obsahem její společenské smlouvy, která vznikla před účinností ZOK, jsou i dosavadní ustanovení obchodního zákoníku, která upravovala práva a povinnosti společníků, pokud nejsou v rozporu s donucujícími ustanoveními zákona o obchodních korporací nebo se od nich společníci ve společenské smlouvě neodchýlili. Kdyby tomu tak bylo, měla společnost povinnost svou společenskou smlouvu přizpůsobit do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti ZOK nové úpravě a doručit ji do sbírky listin.
Tedy jednoduše řečeno pokud společenská smlouva upravuje převod obchodního podílu odchylně od ZOK nemělo by to nikdy v rozporu s jeho kogentními ustanoveními, od kterých se nelze odchýlit. Není-li úprava převodu obchodního podílu ve společenské smlouvě zakotvena, postupuje se dle ZOK.

Dle ust. § 208 ZOK může společník převést podíl na osobu, která není společníkem, jen se souhlasem valné hromady. Smlouva o převodu podílu nenabude účinnosti dříve, než bude souhlas udělen.

Co se týče zahraniční společnosti, tak její právní osobnost a její způsobilost (mít práva a povinnosti a k právním jednáním) se řídí právním řádem státu, podle něhož vznikla. Stejně tak jako je tomu u samotné činnosti, která vykazuje znaky podnikání zahraniční osoby v České republice a platí při zakládání a majetkové účasti zahraničních osob v české právnické osobě zásada, že zahraniční osoby mají v těchto případech stejná práva a povinnosti jako české osoby.

Majetková účast zahraničních osob v české právnické osobě není právním řádem České republiky omezena, zahraniční osoby v ní tedy mohou nabývat i 100 %. Pokud tedy zahraniční osoba poskytne vklad do společnosti se sídlem v České republice a bude mít při tom stoprocentní (převážnou) účast v této společnosti, může pomocí své „investice“ plně ovládnou chování české právnické osoby.

Je-li ve Vašem případě převod obchodního podílu podmíněn souhlasem valné hromady, je dobré z důvodu opatrnosti, neboť právní názory se v tomto případě různí, zajistit souhlas alespoň dvoutřetinové většiny hlasů všech společníků. Stejně tak z důvodu opatrnosti, kdy většinový právní výklad říká, že v důsledku udělení souhlasu valné hromady s převodem podílu se mění společenská smlouva (ohledně jejího subjektu), bude nutné k takovému rozhodnutí vyhotovit notářský zápis.

Samotný obsah smlouvy o převodu podílu již ZOK neupravuje. Dle ustanovení § 209 odst. 2 ZOK je převod podílu vůči společnosti účinný až doručením účinné smlouvy o převodu podílu s úředně ověřenými podpisy.

Dále je nutné podat návrh na zápis změn ve společnosti s ručením omezeným do obchodního rejstříku.

Jednatel je statutární orgán s. r. o. , jež společnost zastupuje a jedná vůči třetím osobám. Jednatelem společnosti může být osoba starší 18-ti let, která je:
• svéprávná a bezúhonná (§ 46 ZOK)
• splňuje podmínky k provozování živnosti (§6 zákona č. 455/1991 Sb. , živnostenský zákon)
• nenastala u ní žádná ze skutečností (konkurs, insolvenční řízení….), která je dle ustanovení § 8 Živnostenského zákona překážkou provozování živnosti a nebylo vedeno řízení o vyloučení člena statutárního orgánu obchodní korporace z výkonu funkce ve smyslu ustanovení § 63 až 65 zákona o obchodních korporacích, a že souhlasí se zápisem své osoby do OR
Bezúhonnost se prokazuje výpisem z Rejstříku trestů. U občana ČR si soud vytáhne výpis z RT sám (má-li informaci o místu narození), není povinnost přikládat jej k Návrhu na zápis do OR. V případě jednatele - zahraniční osoby, je potřeba jeho výpis z RT ze země, jíž je občanem, úředně přeloženým do českého jazyka. Je-li cizinec občanem státu mimo EU, potřebuje k tomu ještě výpis z RT z České republiky.