Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.074.037

Oddlužení od agentury - rizika a nevýhody

Odesláno: 
Otevřeno 1873 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
2014 mi oddlužovací agentura připravila insolvenci. Chtěli, aby mi někdo podepsal, že mi bude přispívat 1.000 Kč na živobytí, ale paní insolvenční správkyně mi řekla, že to musím posílat. Sdělila mi to při mé návštěvě u ní asi 14 dní před soudem, ale že se s tím už v té chvíli nedá nic dělat. Také mi řekla, proč jsem si nepožádala o snížení splátek z 50 procent dluhu na 30 procent a že se s tím už také nedá nic dělat. Neměla jsem zkušenosti jak toto funguje a žila jsem v domnění, že za 13.000 Kč, které si vyžádala agentura za tuto službu, bude vše v pořádku. Od té doby se mi zvedly náklady na bydlení, za plyn, také jsem měla nedoplatek plynu cca 7.000 Kč. Nevím jak v takových situacích žít. I když jsem měla plyn na splátky, proto jsem pracovala "na černo" za 1.000 Kč, abych měla za co žít.
2015 mám doplatek za plyn 3.300 Kč. Tentokrát už nemám ani možnost výdělku. Je mi 66 let, vím že dluhy se platí, ale podmínky se mi zdají neúnosné. Po stržení insolvence mi přijde důchod 8.478 KČ, 1.000 Kč posílám paní správkyni, 2.830 Kč inkaso, 2505 Kč nájem, 650 Kč telefon, nedoplatek za plyn 1.200 Kč. Jednou jsem žádala paní správkyni, že ji nemohu poslat 1000 Kč, ale nedovolila.
Děkuji.
 
Dobrý den,

není mi známo, proč byste v průběhu oddlužení nemohla uzavřít smlouvu o důchodu nebo darovací smlouvu na základě, které by Vám třetí osoba přispívala určitou finanční částku. Dlužník nesmí za trvání insolvečního řízení bez souhlasu insolvenčního správce odmítnout dar ani dědictví.
Dle ust. § 412 insolvenčního zákona - Po dobu trvání účinků schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře je dlužník povinen hodnoty získané dědictvím, darem a z neúčinného právního úkonu, jakož i majetek, který dlužník neuvedl v seznamu majetku, ač tuto povinnost měl, vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení a výtěžek, stejně jako jiné své mimořádné příjmy, použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře. Tedy dle mého názoru lze darovací smlouvu uzavřít. Pokud by v tom měl insolveční správce problém, můžete se dohodnout s osobou, která by Vám ráda přispívala, aby Vám peníze odkládala bokem a poté darovala jako jednorázovou částku, která by Vám před koncem oddlužení chyběla.

Co se týče možnosti snížit výši měsíčních splátek, měl insolvenční správce pravdu. Dle ust. § 398 odst. 4 IZ – Dlužníku, který o to požádal v návrhu na povolení oddlužení, může insolvenční soud stanovit jinou výši měsíčních splátek. Učiní tak jen tehdy, lze-li se zřetelem ke všem okolnostem důvodně předpokládat, že hodnota plnění, které při oddlužení obdrží nezajištění věřitelé, bude stejná nebo vyšší než 50 % jejich pohledávek, anebo stejná nebo vyšší než hodnota plnění, na které se tito věřitelé s dlužníkem dohodli. Přitom dále přihlédne k důvodům, které vedly k dlužníkově úpadku, k celkové výši dlužníkových závazků, k dosavadní a očekávané výši dlužníkových příjmů, k opatřením, která dlužník činí k zachování a zvýšení svých příjmů a ke snížení svých závazků, a k doporučení věřitelů. Dlužníkovým návrhem jiné výše měsíčních splátek není insolvenční soud vázán. K opožděné žádosti insolvenční soud nepřihlíží.

Pokud jste nebyla se službami agentury spokojena, můžete ji oslovit a požadovat slevu z uhrazené ceny za nekvalitně odvedené služby.
 
Děkuji za odpověd, nenapsala jsem, že agentura mě poradila, abych někoho v rodině požádala, aby mi podepsal, že mi bude posílat na živobytí oněch 1000Kč. Řekla jsem tehdy, že moje rodina na tom není tak, aby mi mohla pomoct. Na agentuře mi řekli, že to bude pouze fikce pro soud, sby mě spíše oddlužili. Tak se stalo, jak poradili, ale těch 1000Kč musím posílat paní správkyni. Nejsou pro mě, jak mi slíbila agentura. Kdyby měla moje rodina možnost, tak bych nemusela žádat oddlužení, ani písemné potvrzení, že mi budou pomáhat. Bylo by to jaksi samozřejmé, že pomohou. To co zde bylo napsáno, jaksi vím. Ale nevím, kam se obrátit, abych měla aspon to životní minimum, na které jak vidíte nedosahuji. Pokud mi můžete poradit, tak prosím. děkuji. Ještě jeden dotaz, na který nebylo odpovězeno. Týká se vlastně toho minima. Když se mi zvednou náklady na bydlení a služby co s tím, prosím, když mám doplatek za plyn a tak. Poradte kam se obrit, prosím. Děkuji
 
Bohužel jste stále neuvedla, co přesně Vám příbuzní podepsali (zda smlouvu o důchodu, darovací smlouvu, či se zavázali jiným způsobem). Platí, že ani příbuzní se nesmí zavázat více. Vždy jim musí zůstat z jejich příjmů nezabavitelná částka, která se odvíjí od životního minima a normativních nákladů na bydlení. Dále mohou v určitých případech příbuzní svůj závazek odvolat, pokud jim např. již nezbývá na úhradu jejich nákladů nebo z jiných uvedených důvodů. Důležité je, jakým způsobem se zavázali a zda smluvně nebyly ujednány jiné podmínky. Pokud Vám skutečně jen podepsali nějaké potvrzení, že Vám budou pomáhat, jak uvádíte, lze takové potvrzení snadno odvolat, protože tuto formu jednání náš zákon nijak neupravuje.
Vy jako dlužník nezapomínejte, že pokud nesplníte podmínky oddlužení, tedy zejména, že na konci oddlužení musí být uhrazeno nejméně 30 % všech závazků nezajištěných věřitelů, může soud schválené oddlužení zrušit. Dle ust. § 418 insolvenčního zákona soud schválené oddlužení zruší a současně rozhodne o způsobu řešení dlužníkova úpadku konkursem, jestliže
a) dlužník neplní podstatné povinnosti podle schváleného způsobu oddlužení, nebo
b) se ukáže, že podstatnou část splátkového kalendáře nebude možné splnit.

Co se týče další části Vašeho dotazu, Vám vždy musí zůstat tzv. nezabavitelná částka, která se odvíjí od životního minima a normativních nákladů na bydlení. O jakou částku se jedná si můžete orientačně zjistit na tomto odkaze http://insolvencni-zakon.justice.cz/kalkukator-splatek.html, kde najdete kalkulátor pro výpočet splátek pro oddlužení plněním splátkového kalendáře. Vzhledem k tomu, že jste v oddlužení, tak jakýkoliv další příjem nad tuto částku Vám bude z důvodu probíhajícího oddlužení insolvenčním správcem zabaven pro úhradu splátek věřitelů. Pokud jsou Vaše existenční náklady tak vysoké jak uvádíte, zkuste zvážit, zda neexistuje jiný způsob jejich snížení (např. méně telefonovat nebo v krajním případě se přestěhovat po dobu trvání oddlužení k někomu z rodinných příslušníků).