Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.123

Výpověď pro nadbytečnost a neschopenka, nemocenská - od kdy běží výpovědní lhůta?

Odesláno: 
Otevřeno 3132 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
byla jsem učitelka na gymnáziu a 19.5.2014 jsem dostala výpověď zaměstnavatelem dle par. 52, písm. c) z nadbytečnosti s dvouměsíční výpovědní lhůtou a s odstupným ve výši trojnásobku platu.
20.5.2015, jsem nastoupila nemocenskou (dočasnou pracovní neschopnost) a jsem v ní až do současné doby, budu v nemocenské pokračovat do května 2015. Chtěla jsem se zeptat na tyto skutečnosti :
1. Mám nárok na vyplacení dovolené za rok 2014 a pak i za rok 2015?
2. Zda mi začne běžet po ukončení nemocenské výpovědní lhůta?
3. Zda je zaměstnavatel povinen mi dvouměsíční výpovědní lhůtu zaplatit. Pokud ano, tak za jakých podmínek? Budu muset jít fyzicky do práce? Nebo mi bude muset zaplatit nějakou průměrnou mzdu? Pokud bych musela do práce, jakou práci mi může nařídit?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
 
Dobrý den,

dle ust. §53 odst. 2 zákoníku práce: „Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá. “ Tedy výpovědní lhůta Vám po ukončení nemocenské bude pokračovat.

Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok. Za rok 2014 se Vám bude dovolená krátit dle ust. § 223 odst. 1 zákoníku práce. „Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu.
Za rok 2015 Vám již dovolená z důvodu nemocenské jako překážky v práci příslušet nebude.

Po ukončení nemocenské nastoupíte do práce na dobu, než Vám uplyne výpovědní lhůta. Za tu dobu Vám náleží plat dle sjednané pracovní smlouvy a platových tabulek. Zaměstnavatel Vám musí přidělit takový druh práce, který byl sjednán a odpovídá sjednanému druhu práce v pracovní smlouvě. S převedením na jinou práci musíte souhlasit, nejde-li o převedení na jinou práci dle ust. § 41 zákoníku práce.