Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.777

Napadení, ublížení na zdraví vyhazovačem klubu, diskotéky - dokazování, trestní stíhání

Odesláno: 
Otevřeno 2185 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Ráda bych se zeptala, jak postupovat v situaci, kdy přítele na diskotéce napadl vyhazovač. Napadený měl přes 2 promile, ale nebyl agresivní a nic nevyvolal. Šel na pomoc bratrovi, do kterého začal strkat provozní klubu. Aniž by k nim přišel, dostal ránu do hlavy - musela ho odvézt sanitka. Má tříštivou zlomeninu čelní kosti a musí jít na operaci, aby mu nezůstala vpáčenina v čele.
Celková rekonvalescence bude trvat měsíc. Svědci bohužel celou situaci přesně neviděli a ani přítel neviděl, kdo z vyhazovačů ho praštil. Celou situaci chceme řešit jako ublížení na zdraví.
Jak v tuto chvíli máme postupovat? Je potřeba podat trestní oznámení na celý klub, nebo musíme znát jméno konkrétního vyhazovače? V klubu mají kamery, vše by mělo být vidět na záznamu - akorát se bojíme, abychom záznam dostali k dispozici. Co můžeme očekávat od soudu? Jaká bývá úspěšnost u takovýchto případů?
Na místo samozřejmě dorazila Policie, ale nikomu ze zaměstnanců klubu neudělali alkolový test. Vidíme v tom jasné pochybení (je poměrně známé, že provozní klubu má za úkol zvát slečny na drink a samozřejmě si dává s nimi) a podle přítomných byl dost opilý, jak to můžeme dokázat?
Předem děkuji.
 
Dobrý den,

došlo-li k napadení, při kterém bylo Vašemu příteli ublíženo na zdraví, je podání trestního oznámení na místě. Při podání trestního oznámení nemusíte uvádět konkrétní podezřelou osobu. Policie si Vaše oznámení sepíše a sama prošetří a zjistí, kdo daný skutek spáchal. Zároveň si vyžádá i všechny potřebné důkazy. Byla-li přímo na místě incidentu přítomná policie, je její povinností dané jednání prošetřit a zjistí-li, že byl daný trestný čin skutečně spáchán a je-li dostatečně odůvodněn závěr, že jej spáchala určitá osoba, rozhodne policejní orgán neprodleně o zahájení trestního stíhání této osoby. Bylo-li již trestní stíhání policií zahájeno, může se Váš přítel připojit k řízení jako poškozený s nárokem na náhradu škody. Pokud škoda nebo její výše nebude prokázána v trestním řízení, bude se muset obrátit s nárokem na náhradu škody na občanskoprávní řízení.
Úspěšnost případu vždy záleží na konkrétních okolnostech, a zda se podaří získat dostatečné množství důkazů, které by vinu pachatele prokázaly. Dojde-li k usvědčení pachatele za ublížení na zdraví, které bylo Vašemu příteli způsobeno, má Váš přítel i snadnější postavení při uplatňování nároku na náhradu škody. V opačném případě (bez usvědčujícího rozsudku) by musel v občanském řízení vše prokazovat sám.