Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.742

Když si někdo rozmyslí darování, může požadovat vrácení daru bez právního důvodu?

Odesláno: 
Otevřeno 1918 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
otec mi daroval polnosti a les. Před nedávnem si toto rozhodnutí rozmyslel a chtěl by obdarovat i moje sourozence a chce, abych vše přepsala zpět na něj. Já na to ale nechci přistoupit, je nějaká povinnost abych pozemky vracela když si svoje rozhodnutí otec rozmyslel nebo to po mně může žádat zpět soudní cestou?
Děkuji
 
Dobrý den,

podmínky, za kterých lze dar odvolat upravuje přímo nový občanský zákoník. Právní úpravu odvolání daru najdeme v ust. § 2068 - § 2078 NOZ, kdy lze dar odvolat pro nouzi nebo nevděk. Odvolání daru pro nouzi předpokládá, že dárce se ocitl v takové nouzi, že nemá ani na nutnou vlastní výživu nebo nutnou výživu osoby, k jejíž výživě je povinen (tzv. zákonná vyživovací povinnost). Obdarovaný je v takovém případě povinen dárci vrátit dar anebo mu poskytnout obvyklou cenu daru.

Druhou možností je odvolání daru pro nevděk, kdy může dárce dar odvolat v případě, že obdarovaný ublíží dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně (nikoliv nějak bagatelně) porušil dobré mravy. V tomto případě má dárce nárok, pokud to obdarovanému neprominul, od darovací smlouvy pro nevděk odstoupit. Za nevděk se považuje také zjevné porušení dobrých mravů vůči osobě obdarovanému blízké. Porušení dobrých mravů tedy bude muset být povahy zvláště intenzivní a bude muset znamenat přímou újmu i pro dárce.

V případě, že žádný z uvedených důvodů u Vašeho otce nenastal, nemůže po Vás vrácení daru požadovat.

Mohlo by se Vám však stát v případě úmrtí Vašeho otce, že by v dědickém řízení bylo uplatněno tzv. započtení daru, ke kterému došlo ještě za života zůstavitele na povinný díl nebo dědický podíl. Ze započtení však nevzniká nikomu povinnost něco vydat jiné osobě. Zpravidla se započte na povinný díl to, co nepominutelný dědic od zůstavitele bezplatně obdržel v posledních třech letech před jeho smrtí. Soud má však možnost i přes tohoto pravidlo provést započtení na dědický podíl, i když to zůstavitel nepřikázal, byl-li by jinak nepominutelný dědic neodůvodněně zvýhodněn. Tedy pokud Vaši sourozenci od otce nic nedostali, mohlo by dojít k tomu, že byste z dědictví dostala méně.