Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.220

Neužívání bytu, domu, nemovitosti v SJM - je to nevýhodou při vyrovnání SJM při rozvodu manželství?

Odesláno: 
Otevřeno 2315 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
podal jsem v červnu 2014 návrh na rozvod manželství. Máme s manželkou byt v osobním vlastnictví, já se však zdržuji na chatě a do bytu docházím jen za synem a pro poštu. Hradím polovinu nákladů na byt a zajímá mne, zda se neznevýhodňuji pro event. budoucí řízení o rozdělení SJM, když tam prakticky nebydlím, i když tam mám ještě osobní věci. Rád bych také věděl, zda musím hradit polovinu nákladů na bydlení včetně energií, které v bytě nevyužívám, naopak hradím spotřebovanou energii na chatě v plné výši. Děkuji.
 
Dobrý den,

společně s rozvodem je nutné mezi manželi vypořádat i jejich společné jmění. Dohodu o vypořádání můžete s manželkou uzavřít ještě před rozhodnutím o rozvodu manželství. Účinky této dohody nastávají až ke dni zániku Vašeho společného jmění, tj. ke dni nabytí právní moci rozsudku o rozvodu. Pokud se nebudete moci s manželkou dohodnout na vypořádání Vašeho společného jmění, rozhodne na návrh některého z Vás soud. Nevypořádáte-li Vaše společné jmění jedním z těchto dvou způsobu, nastává po uplynutí 3 let fikce vypořádání společného jmění a to tak, že hmotné věci movité jsou ve vlastnictví toho z nich, který je pro potřebu svou, své rodiny nebo rodinné domácnosti výlučně jako vlastník užívá a ostatní hmotné věci movité a věci nemovité jsou v podílovém spoluvlastnictví obou bývalých manželů.
V případě, že budete rozhodovat o vypořádání společného jmění soud, použijí se pro vypořádání společného jmění pravidla uvedena v ust. § 742 NOZ mezi nimiž je např. pravidlo, že podíly obou manželů na vypořádaném jmění jsou stejné.
K úhradě nákladů na bydlení je to do doby než se s manželkou rozvedete na Vaši dohodě. Neboť nebude-li manželka náklady na bydlení platit, jde o Váš společný dluh, a věřitel může po Vás náhradu těchto nákladů požadovat. Pokud manželce polovinu nákladů hradíte a dáváte jí je v hotovosti, doporučuji si o tom zajistit doklad pro případné soudní řízení o vypořádání majetku.
 
Děkuji za odpověď, ale chtěl jsem vědět spíše, zda
za předpokladu, že se s manželkou nedohodneme a vypadá to tak, bude soudní řízení o rozdělení BJM, nebudu v nevýhodě při rozhodování, komu připadne byt a kdo koho vyplatí, když tam nepřebývám? Nemám
o byt zájem, ale manželka odmítá mě vyplatit a slyšel jsem, že když tam nebudu rok bydlet, přidělí soud byt jí bez mého nároku na vyplacení podílu. Myslím si ale, že jestliže jsme byt koupili do vlastnictví za manželství, to tak není. Ještě jednou děkuji.
 
Jak jsem Vám již psala, v řízení o vypořádání společného jmění soud přistupuje k vypořádání podle pravidel vymezených v ust. § 742 NOZ. Skutečnost, že v bytě nebydlíte, nemůže Vám být na škodu v případě rozdělení majetku, tak aby oba podíly na vypořádání majetku byly stejné. Vaše manželka může mít tak větší šanci, že byt připadne jí. Pro rozhodnutí komu připadne byt, bude soud přihlížet i k tomu, komu bylo svěřeno dítě do péče a výchovy, je-li nezletilé.
Pokud byt patří do společného jmění, nemůže soud přidělit byt Vaší manželce, aniž by jí nestanovil povinnost Vám vyplatit polovinu hodnoty tohoto bytu. Pokud však máte ve vlastnictví ještě jiný majetek, tak se soud snaží rozdělit majetek rovnoměrně mezi oba manžele, aby případné vyplácení hodnoty majetku v penězích bylo co nejnižší.
Detailní informace o společném jmění manželů (SJM) - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/89/3181-spolecne-jmeni-manzelu-informace.html