Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.414

Majetkové vyrovnání SJM - manžel chce peníze hned ale já nemám, co mám dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 2092 x
2 odpovědi
 
Jsem krátce rozvedená, ale nemáme dořešené majetkové vyrovnání. Jedná se o dům ve kterém jsme s bývalým manželem 22 let žili a jsme spoluvlastníci. On zde již půl roku (od 04/2014) nebydlí. Chci si dům nechatKdysi jsme ho kupovali od mojí babičky (rodinné pouto).
S bývalým manželem jsme se ústně dohodli na ceně, kterou bych mu měla vyplatit. Jenže teď momentálně nemám prostředky na vyplacení a ani nejsem v situaci, kdy bych mohla žádat o úvěr (ztráta zaměstnání).
Trvá na tom, že chce peníze ihned. můžete mi poradit, zda je možné nějakého řešení do kdy jsem povinna manžela vyplatit? Samozřejmě to sama nechci prodlužovat. Dokud je manžel spoluvlastník je on povinen spolupodílet se na drobných, ale důležitých opravách? (zatékání, tekoucí bojler, atd.)
Jak může postupovat on, když nedosáhne svého?
Bojím se vysokého nájemného, za užívání celého domu. Děkuji za Vaši odpověď. Přeji hezký den.
 
Dobrý den,
ze zákona máte možnost do 3 let od právní moci rozsudku o rozvodu vypořádat majetek spadající do Vašeho společného jmění buď dohodou o vypořádání uzavřenou mezi rozvedenými manželi, nebo na základě návrhu jednoho z Vás může rozhodnout soud o vypořádání společného jmění. Pokud do 3 let od zániku společného jmění, tj. od rozvodu manželství, nedojde mezi Vámi k vypořádání toho, co bylo dříve součástí společného jmění, nastává tzv. fikce a platí, že bývalí manželé se mezi sebou vypořádali tak, že:
- movité věci jsou ve vlastnictví toho z manželů, který je pro potřebu svou, své rodiny nebo rodinné domácnosti výlučně jako vlastník užívá
- ostatní movité věci a nemovité jsou v podílovém spoluvlastnictví obou, přičemž podíly jsou stejné.

V případě, že budete řešit Vaše vypořádání ohledně nemovité věci dohodou, je potřeba, aby takováto dohoda byla v písemné formě. Účinnost dohody, jejímž předmětem je nemovitost, nastane v části týkající se nemovitosti až zápisem do veřejného seznamu (katastru nemovitostí).

Jak jsem již uvedla do 3 let od rozvodu nedojde-li mezi Vámi k vypořádání jmění spadá nemovitost stále do SJM, tedy neuplatní se na Vás práva a povinnosti spoluvlastníků, ale přiměřeně ustanovení o společném jmění, tzn. nebyl-li Váš majetkový režim dříve smluvně nebo soudně modifikován, jste oprávněni a povinni nakládat a spravovat nemovitost oba společně a nerozdílně. Manžel Vám nemůže stanovit po tuto dobu žádné nájemné za užívání domu.

Ve Vašem případě, pokud do Vašeho společného jmění nespadá jiný majetek, který by snížil protihodnotu předmětné nemovitosti, a manžel není ochoten přistoupit na dohodu s tím, že by peníze za vypořádání obdržel postupně ve splátkách nebo až později, nezbude Vám nic jiného než chvíli počkat, než se dostanete do lepší finanční situace.
Detailní informace o společném jmění manželů (SJM) - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/89/3181-spolecne-jmeni-manzelu-informace.html
 
Moc Vám děkuji za odpoěď.