Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.296

Kdo je odpovědný za děti na ozdravném pobytu - učitelé nebo osoby pověřené agenturou?

Odesláno: 
Otevřeno 2020 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Prosím laskavě o informaci k zajištění ozdravného pobytu pro žáky základní školy.
Existuje mnoho agentur, které dodají pobyt tzv. „ na klíč“ – včetně vychovatelů, instruktorů, zdravotníka a pracovníka nočního dohledu. Ve smlouvě, kterou agentura uzavírá s ředitelem školy bývá věta, že tito pracovníci přebírají odpovědnost za žáky v době, kdy jsou jim žáci svěřeni (noční klid, dopolední, odpolední a večerní program).
2013 jsme ve škole měli školení o právní odpovědnosti učitelů, kde nám bylo řečeno, že takovéto ujednání ve smlouvě v podstatě nemá žádný právní význam, protože ředitel může žáky svěřit pouze osobě, se kterou má škola uzavřený pracovně-právní vztah (každý instruktor či vychovatel by musel sám za sebe se školou uzavřít dohodu o provedení práce).
Jako příklad byla uvedena situace, kdy agentura zajistí instruktory slaňování, při výcviku se žák zraní a odpovědnost dle smlouvy by měla mít agentura (k úrazu došlo v době předem stanoveného programu pod dozorem agentury). Ve skutečnosti by ale odpovědný byl ředitel školy, který pochybil tím, že nezajistil dohled nad žákem osobou, se kterou by měla škola uzavřený pracovní poměr.
Děkuji za vysvětlení.
 
Dobrý den,

v ust. § 29 školského zákona (561/2004 Sb.) je zjednodušeně řečeno, že škola odpovídá za žáky všude tam, kde probíhá výchova a vzdělávání, které je organizováno školou. Jiná zákonná úprava, která by se této problematice věnovala, nebyla dohledána. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydalo metodický pokyn, který má pouze doporučující charakter a jsou v něm upraveny mj. bezpečnostní pokyny týkající se různých sportovních akcí školy. Odkaz naleznete zde: ODKAZ

Například pro účely plavání v cizích zařízeních dle pokynu ministerstva postačí upravit dle zásad uvedených v pokynech podrobně povinnosti zaměstnanců zúčastněných stran, týkající se jejich odpovědnosti za bezpečnost žáků. Tedy je možné uzavřít smlouvu mezi těmito subjekty, která musí řešit detailní odpovědnost za zajištění BOZP žáků včetně způsobu předávání žáků (kdy výuka začíná, kde, kdo provádí výcvik, dozory nad žáky v šatnách, sprchách a v ostatních prostorách bazénu).

Ve Vašem případě by se dalo, analogicky takto podrobně ve smlouvě s agenturou odpovědnost zaměstnanců upravit. Jde však vzhledem k rozsahu organizované akce o velmi složitou záležitost. Z toho důvodu by bylo jednoduší, jak jste uvedla uzavřít s jednotlivými zaměstnanci dohodu o pracovní činnosti či o provedení práce, ve které ponesou odpovědnost za svěřené žáky. Dle toho by následně bylo nutné upravit i smlouvu s agenturou týkající se odměny za poskytnutou akci.
Dále je možné umožnit žákům účast na takovéto akci, ale vše by probíhalo mimo školní docházku (např. o jarních prázdninách, letních prázdninách atd.). Tedy by škola působila něco jako zprostředkovatel, ale závazek by vznikal mezi agenturou a rodiči žáků.