Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.374

Dohoda o zvýšení kvalifikace, kvalifikační dohoda a předčasná výpověď zaměstnancem - náhrada nákladů

Odesláno: 
Otevřeno 4743 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v září 2013 jsem uzavřela se zaměstnavatelem dohodu o zvýšení kvalifikace na tři roky. Nyní jsem dala výpověd a ve smlouvě je uvedeno "Za získání praxe pod odborným vedením bude zaměstnavatel při nedodržení podmínek a otevření vlastní praxe v Jindřichově Hradci, s vyjímkou stávajícho místa, požadovat po zaměstnanci nezkrácených 100.000 Kč. " Jsem zubní lékař a nyní se stěhuji do jiného města, ve kterém budu opět zaměstnaná, vlastní praxi nezakládám. Zajímá mě, zda má zaměstnavatelka má nárok na zmíněnou částku.
Děkuji, J.
 
Dobrý den,
kvalifikační dohodou se upravují právní vztahy, týkající se zvyšování kvalifikace zaměstnance, popř. jejího prohlubování. Při prohlubování kvalifikace může být dohoda uzavřena jen, jestliže předpokládané náklady dosahují alespoň 75.000, - Kč. Obsahem takovéto dohody je závazek zaměstnavatele umožnit zaměstnanci zvýšení kvalifikace poskytováním pracovních úlev a náhrady mzdy v nepřítomnosti z důvodu studia. Naopak zaměstnanec se zavazuje, že u zaměstnavatele setrvá v pracovním vztahu po sjednanou dobu, nejdéle však 5 let od ukončení studia.
Pro případ, že by zaměstnanec nesplnil svou povinnost, lze ve smlouvě stanovit tzv. pokutu, která představuje náhradu nákladů spojených se zvýšením kvalifikace. Povinnost náhrady nákladů se stanovuje v poměru k míře nesplnění závazků zaměstnance vůči zaměstnavateli.

Dle ust. § 234 odst. 3 zákoníku práce je předpokladem pro platnost kvalifikační dohody splnění následujících podmínek týkajících se požadavků, které musí kvalifikační dohoda obsahovat. Kvalifikační dohoda tedy musí obsahovat:
a) druh kvalifikace a způsob jejího zvýšení nebo prohloubení,
b) dobu, po kterou se zaměstnanec zavazuje setrvat u zaměstnavatele v zaměstnání po ukončení, zvýšení nebo prohloubení kvalifikace,
c) druhy nákladů a celkovou částku nákladů, kterou bude zaměstnanec povinen uhradit zaměstnavateli, pokud nesplní svůj závazek setrvat v zaměstnání.
Absence nebo neurčité vymezení jakékoli z výše uvedených údajů způsobuje neplatnost kvalifikační dohody.

Náhrada nákladů požadovaná v kvalifikační dohodě musí být konkrétně specifikována. Vymezení jakékoli částky bez podrobnějšího vyčíslení zakládá neplatnost kvalifikační dohody. Často se v dohodě uvádí pouze horní limit plnění, který by zaměstnavatel mohl požadovat v případě, že skončil-li by pracovní poměr před absolvování specializačního vzdělávání nebo současně s jeho ukončením. V opačném případě, za předpokladu platného uzavření kvalifikační dohody, by měl zaměstnavatel nárok pouze na poměrnou část nákladů prohlubování kvalifikace, která by byla poměrně zkrácená o dobu, kdy zaměstnanec u zaměstnavatele v dohodnuté době setrvával v pracovním poměru. V každém případě by podmínkou úhrady nákladů prohlubování kvalifikace mělo být předchozí předložení vyúčtování těchto nákladů zaměstnavatelem, které je zaměstnavatel schopen doložit doklady.

Dále není možné kvalifikační dohodu platně uzavřít v případě, že lékaři bylo specializační vzdělávání uloženo přímo zaměstnavatelem v pracovní smlouvě nebo pokynem zaměstnavatele.

Vzhledem k vysokým nárokům kladeným na obsah konkurenční doložky a hrozby neplatnosti při absenci jednoho z nich, je velice pravděpodobné, že Vámi uzavřená kvalifikační dohoda bude neplatná. V případě, že kvalifikační dohoda byla sjednaná platně, zúžil zaměstnavatel své právo na uplatňování náhrady nákladů pouze na otevření vlastní praxe zaměstnance v Jindřichově Hradci, ale rozhodně by, pokud již došlo k ukončení vzdělávání, nemohl požadovat celou částku.