Počet stránek ve webu: 43.214

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.079.526

Měsíční sleva na dani u invalidního důchodce se ZPT - 2013

Odesláno: 
Otevřeno 2715 x
4 odpovědi
 
Dobrý den. Jsem v invalidním důchodu držitel průkazky ZTP, pracuji na plný úvazek a v minulých letech jsem uplatňoval měsíční slevu na dani ve asi 3400 Kč. Od začátku letošního roku mi prý už tato sleva nenáleží, rád bych se zeptal zda je to pravda a případně jaké slevy a v jaké výši jako invalidní dúchodce ZTP mohu uplatnit. Děkuji.
 
Dobrý den, dle mého názoru je tato informace mylná.

Ve smyslu ust. § 35ba zákona o daních z příjmů, z. č. 586/1992 Sb. (texty zákonů jsou dostupné na stránkách ODKAZ) lze uplatnit následující slevy na dani, pro Váš případ uvádím zejména níže uvedené. Na Váš případ, se vztahuje dle mého názoru písmeno C).

c) 2 520 Kč, pobírá-li poplatník invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně z důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění43) nebo zanikl-li nárok na invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně z důvodu souběhu nároku na výplatu tohoto invalidního důchodu a starobního důchodu,

d) 5 040 Kč, pobírá-li poplatník invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně nebo jiný důchod z důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění43), u něhož jednou z podmínek přiznání je, že je invalidní ve třetím stupni, zanikl-li nárok na invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně a starobního důchodu nebo je poplatník podle zvláštních předpisů invalidní ve třetím stupni, avšak jeho žádost o invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že není invalidní ve třetím stupni,

e) 16 140 Kč, je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P,

Máte prosím další dotaz nebo potřebujete něco ujasnit?
 
Jsem po transplantaci ledviny a mám invaliditu třetího stupně , takže takže konkrétní častka je 16 140 za rok ? a ještě jsem na jedné danové kalkulačce našel položku slevu na invalidní dúchod ve výši 420 kč měsíčně .
 
Pokud jde o daňové kalkulačky - bývám obezřetná, záleží, zda počítají s provedenými změnami v právní úpravě.

K Vašemu případu - pokud jste tedy držitelem průkazu ZTP/P půjde ročně o částku 16.140 Kč (tedy za každý měsíc (1/12) částku ve výši 1345 Kč).

Pokud máte pouze inv. důchod pro inv. III. stupně, jde o částku 5040 Kč (tedy měsíčně (1/12) částka ve výši 420 Kč - jak uvádíte.

Máte prosím další dotaz nebo potřebujete něco ujasnit?
 
To je asi vše děkuji za odpověd .