Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rodičovská dovolená mi končí 4.1.2011, nástup do práce mám 10.1.2011. Mám smlouvu na dobu neurčitou, moje místo v práci je obsazené, tak mě zaměstnavatel přeřadil na jinou práci za stejných platových podmínek, ale na 3 směny, které si při dvou dětech nemohu dovolit, jelikož i často marodí a není nikdo jiný kdo by se mi o ně postaral. Když s nimi budu doma na OČR, i déle než 14dní, může mi dát zaměstnavatel výpověď za to, že jsem s nimi často doma? Děkuji za informace, Magdaléna


ODPOVĚĎ:
Dát Vám výpověď z tohoto důvodu z pracovního poměru nemůže. Budete ale poměrně dost ztrácet na mzdě a častá nepřítomnost v práci povede k tomu, že si zaměstnavatel najde jiný důvod k ukončení pracovního poměru.
Vzhledem k tomu, že jste se se zaměstnavatelem pravděpodobodně na změně pracovního zařazení dohodla a souhlasila s tím (což jste nemusela a do jisté míry to byla chyba - měla jste totiž právo na původní pracovní zařazení), tak hned s celou věcí nepůjde nic udělat. Ale doporučila bych následující postup: Po nějaké době z práce můžete dle § 241 odst. 2 Zákoníku práce (Zákon č. 262/2006 Sb., v platném znění) požádat zaměstnavatele jakožto zaměstnankyně pečující o dítě mladší než 15 let o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby. Zaměstnavatel je povinen vyhovět žádosti za předpokladu, že tomu nebrání vážné provozní důvody. Pojem „vážné provozní důvody“ zákoník práce ale dále nedefinuje. Zpravidla se jedná o důvody organizační nebo technické povahy. Pokud Vám zaměstnavatel nevyhoví, doporučuji se obrátit na místně příslušný Inspektorát práce, který je dle § 3 odst. 1 písm. e) zákona č. 251/2005 Sb., v platném znění, povinen provádět kontrolní činnost při dodržování povinností vyplývajících právních předpisů o zaměstnávání zaměstnankyň pečujících o děti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.