Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o vysvětlení následujícího:
1. Rok 2017 při kontrole nadýchal - zákaz řízení na 1 rok.
2. Rok 2018 chyceni při řízení - zákaz řízení do roku 2021.

3. Rok 2019 září chyceni při řízení - veřejné práce a podmínka.
4. Rok 2019 říjen chyceni při řízení - odsouzení odnětí svobody do věznice s ostrahou.
V lednu 2020 proběhl soud v Praze o přezkoumání podmínky, ve které bylo zohledněno maření z R. 2019 říjen, že tedy podmínku porušil, ale soud mu odnětí odložil a dal mu dohled probačního pracovníka. V únoru proběhl soud v Jihlavě (kvůli poslednímu maření říjen 2019, protože byl chycen v Jihlavě) a bylo doručeno rozhodnutí o odnětí svobody do věznice s ostrahou. Můj dotaz: Jak může jeden soud (v Praze) vydat rozhodnutí o prospěšných pracích a dohled probačního pracovníka (soud bral v potaz vše co se doposud stalo) a jiný soud (v Jihlavě) shrnout všechny ty činy co se staly a vydat rozhodnutí o odnětí svobody? Odnětí svobody je vůbec nejhorší trest, nechápu jak může dostat tento trest a i prospěšné práce a dohled, za stejné provinění. Moc děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pražský soud rozhodoval o podmíněném trestu (přezkum toho, zda obviněný splňuje uložené podmínky či nikoliv), ale nebyl oprávněn rozhodnout o posledním jednání, jelikož to bylo spácháno v Jihlavě a tudíž pražský soud nebyl příslušný rozhodovat o skutku, který se stal mimo jeho obvod. Jihlavský soud také je oprávněn rozhodnout o tom, zda opravdu došlo ke spáchání trestného činu při řízení v jeho obvodu, toto nemůže stanovit pražský soud. Tudíž pražský soud nemůže ani při posuzování podmínky určit, že poslední řízení v Jihlavě bylo trestným činem.
Jihlavský soud naopak již vycházel ze všech dřívějších rozhodnutí, tudíž kromě toho, že zohledňoval předchozí odsouzení obviněného (o kterých bylo rozhodnuto soudem - rozsudkem), byl oprávněn k těmto předchozím odsouzením "připočítat" i poslední neoprávněné řízení a uložit vzhledem k tomu přísnější trest, tj. a to i nepodmíněný výkon trestu odnětí svobody.
"Podmínka" je podmíněné odsouzení k trestu odnětí svobody, tj. obviněnému se uloží omezení a různé opatření, které pokud nedodržuje, mohou být změněny na nepodmíněný trest odnětí svobody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.