Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Chcela by som sa spytat - mozem sa vratit domov tj. Slovenska Republika, kde mame ja a syn trvaly pobyt? Aktualne sa nachadzame na uzemi CR, kde nemame trvaly ani prechodny pobyt. Nejaku dobu tu byvame aj s otcom dietata. Nakolko nas vztah sme ukoncili, chcem sa s dietatom vratit domov.

Dieta aj ja mame slovenske obcianstvo. Otec nas vsak odmieta pustit. Situacia je o to horsia, ze v nedavnej dobe mi umrel stary otec a moja stara mama ostala sama. Kedze idu Vianoce chcem byt pri nej, aby nebola sama. Citim sa tu ako vo vazbe. Ak nie je mozne opustit CR, ake mam moznosti? Dakujem. Som zufala.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže chcete s dítětem odjet na Slovensku pouze na vánoční svátky, neměl by v tom být problém a otec dítěte by Vám v tom neměl bránit. Pokud byste se ale chtěla na Slovensko odstěhovat trvale, budete potřebovat souhlas otce dítěte nebo rozhodnutí soudu, které tento souhlas nahrazuje. V opačném případě byste se mohla dopustit mezinárodního únosu dítěte.
Nejdůležitějším právním dokumentem na mezinárodní úrovni je Haagská úmluva o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí z roku 1980. Podle této úmluvy je mezinárodní únos protiprávní přemístění či zadržení dítěte mimo stát jeho obvyklého bydliště bez souhlasu druhého rodiče, kterému svědčí právo péče o toto dítě, nebo bez souhlasu soudu. Obvyklým bydlištěm dítěte nemusí být místo trvalého bydliště ani stát, jehož je dítě státním občanem. Jedná se o místo, na němž se rodiče naposledy dohodli, že tam bude dítě žít, místo, kde se dítě fakticky zdržuje po určitou delší dobu, kde chodí do školy, má zde lékaře, kamarády, vytvořené zázemí apod. Pokud druhý rodič (otec dítěte) má rodičovská práva k dítěti (nebyl těchto práv zbaven například rozhodnutím soudu) a dojde k porušení jeho práva na péči o dítě, jedná se o protiprávní jednání. V případě, že byste s dítětem z České republiky skutečně odjela bez souhlasu jeho otce, otec dítěte by se mohl obrátit na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se sídlem v Brně a prostřednictvím soudního řízení se domáhat navrácení dítěte do České republiky.
Pokud se chystáte opustit Českou republiku a odjet na Slovensko, pokuste se nejprve celou situaci vyřešit smírně, uzavřít s otcem dítěte mimosoudní písemnou dohodu o úpravě poměrů k nezletilému dítěti a získat jeho písemný souhlas s vycestováním s dítětem do zahraničí. Jestliže dohoda s otcem dítěte nebude možná, můžete se obrátit na soud a požádat o úpravu poměrů k dítěti (svěření dítěte do Vaší výlučné péče). Vzor návrhu na svěření dítěte do Vaší výlučné péče najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD). Návrh se podává k okresnímu soudu v místě bydliště dítěte, za jeho podání se neplatí soudní poplatek. Následně se můžete pokusit zajistit si rozhodnutí soudu, které by nahrazovalo souhlas otce dítěte s vycestováním do zahraničí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.