Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.50 (2 hlasů)

10.10.2019 kontaktovala mojí paní žena, kterou zná jen od přátel od vidění, že jsem ji podváděl během léta s její kamarádkou, dokonce má i SMS, kde píše její kamarádka, že vše kdyžtak popře. Tyto zprávy řekla mé ženě, že jí je klidně osobně ukáže. Začalo celkem velké drama, kdy jsem chtěl tedy ukázat zprávy a kontaktoval jsem ženu, která mě obvinila, jestli mě k tomu může říct to samé, co mé ženě do telefonu.

Bohužel si mě zablokovala a mé ženě poslala zprávu, že ať ji neotravujeme a vyřešíme si to. Je to lež a pomluva, proto to chci řešit. Žena, se kterou jsem údajně podváděl se mi vyjádřila, že to je nesmysl a v živote jí nic takového neřekla. Když jsem chtěl tedy vysvětlení, proč její kamarádka tvrdí, že jí to řekla u ní doma a má dokonce SMS, tak se stalo opět to, že i ona mě zablokovala. Tím pádem jsem v situaci, kdy jsem byl obviněn z něčeho co jsem neudělal a totálně mi to zničilo vztah, protože moje žena je samozřejmě přesvědčena, že to tak je. Prý pomlouvačka, která jí to řekla nemá důvod lhát.   Hodlám tedy řešit situaci bohužel právní cestou, tedy nejspíš podáním trestného oznámení za pomluvu? Mohu vás poprosit o vyjádření zdali je to možné v tomto případě? Nebo o radu co s tím, když vím, že jsem nic neudělal a celé je to velká lež a nikdo ze zúčastněných nevím proč se nechce se mnou už ani s moji ženou spojit. Děkuji, Jirka.

 

ODPOVĚĎ:

Máte několik možností:
Můžete se obrátit na policii (kteroukoliv pobočku), aby prošetřila, zda došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu (např. právě trestného činu pomluvy). Policie je povinna se Vaším oznámením zabývat a celou záležitost prošetřit. Pokud by shledala, že nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, věc bude postoupena na přestupkovou komisi a je možné jednání posoudit jako přestupek.
Další možností je podat žalobu k civilnímu soudu a domáhat se, aby se tato osoba zdržela dalšího obdobného jednání, odstranila závadný stav (je-li to možné, např. smazala případné lživé informace z internetu) a v neposlední řadě můžete žádat náhradu vzniklé újmy v penězích. V případě, že byste se rozhodl jít touto cestou, doporučuji Vám nechat se zastoupit některým advokátem, aby v řízení před soudem byla Vaše práva náležitě hájena (kontakt zde: www.advokatikomora.cz).  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.