Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlela jsem v bytě své známé (1,5 roku; bez nájemní smlouvy) po dobu jejího pobytu v zahraničí (celkově byla mimo ČR 5 let a přede mnou byt užívaly další dvě osoby). 1.8.2018 jsem byt předala, když se vrátila do ČR. Vše mám nafocené, byt byl uklizený a ve velice dobrém stavu.

Záležitosti, které lze vnímat jako běžné opotřebení bytu (naprasklé sklíčko u kuchyňského světla, nevymytý zásobník prášku 5 let staré pračky apod.), byly zveličené a velmi nevybíravě komentované při osobním předání. Tím to bohužel neskončilo. Po dalších několik měsíců mě několikrát kontaktovala s dalšími věcmi, které dle ní byly potřeba. Jelikož jsem s ní nechtěla být "na válečné stezce" a také díky jejímu pokročilému stupni těhotenství, jsem si vše omluvila zjitřenými hormony a zajistila novou výmalbu kuchyně a zaplatila nové přeštukování zdi v pokoji (několik dírek po hřebíčcích). Nyní se po více jak roce ozvala znovu. Mám jí prý uhradit poškozený gauč. Slušně jsem odmítla, ať se nezlobí, že mám jiné starosti a ať se má hezky. Načež mi v naší soukromé komunikaci začala nadávat do sviní. Nedlouho poté zveřejnila na sociální síti Facebooku příspěvek s mojí fotkou, u kterého v popisku uvádí, že jsem jí předala ZDEMOLOVANÝ A ROZKRADENÝ BYT, a ať si na mě všichni dají pozor. U tohoto příspěvku je více jak 50 komentářů a jedná se o nechutný a nedůstojný veřejný lynč. Vše se dostalo ještě o level dále, když si tento příspěvek začala sama komentovat svým falešným profilem, který byl vytvořený za účelem hraní her. Sama sobě tam dává za pravdu, že byt byl v nechutném stavu. Snažím se vše brát s nadhledem nad touto zlou a materialistickou osobou. Ráda bych ovšem zajistila smazání tohoto příspěvku, aby nebyl dohledatelný. Ideálně i veřejné omluvy, a to i z důvodu morálního zadostiučinění. Nevím, jak mám postupovat dále. Příspěvek jsem nahlásila jako nepravdivý/nenávistný, ale správci jej nesmazali. Nechci do této situace příliš zabředávat, podávat trestní oznámení, soudit se. To nemám zapotřebí. Chci pouze očistit své jméno a hledám nejefektivnější cestu. Moc děkuji za právní radu ohledně nejlepšího možného postupu. S pozdravem a přáním hezkého dne Regina.

 

ODPOVĚĎ:

Jak sama uvádíte, je možné se bránit soudní cestou (před civilním soudem, kdy lze žádat omluvu, aby se zdržela takového jednání a také náhradu způsobené újmy – zde lze očekávat, že by celá věc nebyla tak rychle dořešena, a to vzhledem k zahlcenosti soudů). Vedle toho je možné nechat policii ČR prošetřit, zda se nejedná o trestný čin pomluvy, popř. by zde mohlo být hovořeno o přestupku – v obou případech postačí zajít na policii ČR (kteroukoliv pobočku).
Správce zkuste zkontaktovat znovu, je možné, že ještě Vaše žádost nebyla posouzena.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.