Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

19.7.2019 jsem do datové schránky obdržel výzvu k uhrazení pokuty za parkování na modré zóně. Výzvu považuji za neoprávněnou, protože z fotodokumentace je jasně patrné, že bylo automatizovaným technickým prostředkem vozidlo zachyceno sice ve stejné ulici, ale na jiných místech.

Jedná se o to, že jsem s vozidlem ten den 2x zastavil a stál na modré zóně v ulici Opatovicka, ale vždy se jednalo o zastavení a stání, které nepřekročilo dobu tří minut. Jak se mám nyní bránit? Přijde mi, že se ze mne úřad snaží neoprávněně vymámit peníze. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Karel Kutchan
Děkuji, Pavel.

ODPOVĚĎ:
Výzva není konečným rozhodnutím ve věci, vyplývá i z jejího textu:
Neuhradí-li provozovatel vozidla nejpozději v den splatnosti určenou částku, nebo nesdělí-li správnímu orgánu údaje o totožnosti řidiče vozidla v době spáchání přestupku, bude správní orgán pokračovat v šetření přestupku. Pokud tedy pokutu neuhradíte, bude dále probíhat šetření. Jak sám uvádíte, zastavení a stání nepřekročilo 3 minuty, je tedy potřeba toto sdělit úřadu s tím, že tak nelze přistoupit k uložení pokuty, jelikož jste se řídil zákonem a přestupku jste se nedopustil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.