Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Soused (kamarád) koupil rodinný dům. Až jednou přijel pán a něco vyměřoval a maminka (již zemřela) se ho zeptala co vyměřuje. V tom čase začlo pomalu nastupující dusno. Soused řekl ať se nestará a vypadne z jeho pozemku. Zjistili jsme, že koupil příjezdovou cestu od pozemkového fondu. Náš právník řekl, že pokud se na svůj pozemek dostanem jinudy, že zákon nezajímá, že jsme tam doposud jezdil. Prý to není jediná přístupová cesta. Pronajali jsme si od obce pozemek, aby jsme mu nebránili ve vjezdu.

Proběhlo další vyměřování, kde nás musel přizvat, jako vlastníky sousedních pozemků. Zjistilo se, že máme pozemek do jeho cesty.
Soused nechce respektovat náš pozemek. Odstranil vyznačené značky geodetem a poukazoval na to, že až já odstaním plot z jeho pozemku. Tak pak on nebude jezdit po mém. Ta jeho výměra zasahuje do mého plotu 20 cm a asi tak metr po délce.
Může odstranit vyznačené značky? Jak je to s tím odstraněním plotu. Jak se popřípadě můžu bránit?
Ta část pozemku která mi patří je mimo oplocení jelikož přístup do domu byl po té cestě. Budu vděčná za nějakou radu je to arogantní člověk jak není po jeho jen dělá naschvály dal značku zákaz vjezdu a ani pěšky tam nesmíme i když tam máme vchod musíme přes zahradu. Bylo by dlouhé vyprávění z jedné strany ten co koupil cestu a z druhé strany se nastěhoval chovatel psů kteří ustavičně štěkají a taky se prý s tím nedá nic dělat. Škoda, že ti staří sousedé zemřeli bylo vše v pokoji a nikdo se nehandrkoval. Děkuji, Milena

 

ODPOVĚĎ:
Poškození geodetického bodu je trestným činem podle § 278 trestního zákoníku. Můžete se tedy obrátit přímo na Policii ČR. Je samozřejmě dobré znát přesné poměry v daném místě, ale pokud jste cestu užívali roky, je otázkou, zda by soud nezřídil služebnost z důvodu vydržení (museli byste cestu používat minimálně 10 let). Stejné je to s plotem. Pokud je na jeho pozemku Váš plot, měli byste plot odstranit tak, aby byl na Vašem pozemku, nicméně opět je zde otázka, zda nedošlo k vydržení vlastnického práva. Doporučuji navštívit advokáta - seznam na www.advokatikomora.cz, s nímž byste měli - po pečlivém shlédnutí hranic pozemku, situaci začít řešit. Nejlepší je vždy mimosoudní cesta, ovšem pokud nebude možná, budete se muset obrátit na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.