Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Má smysl podávat trestní oznámení na finanční podvod, který se stal v roce 2002? Osoba která se na podvodu podílela, požaduje v roce 2017 zaplacení finanční částky, která podvodem vznikla. Detaily: syn je v insolvenci. Exekuce začaly od roku 2006. Jedním z dluhů je úvěr v bance - 100 000 Kč. Úvěr vyřizovala exmanželka, pro svoji matku. Ač je to neuvěřitelné, syn se podepsal jako věřitel, ač mu bylo řečeno, že má jít jen ručit.

Ručitelem byla její známá, pro kterou manželka zfalšovala příjem a uvedla ji jako zaměstnance mojí prodejny. Ručitelka o podvodu musela vědět.
Peníze v bance ve finále vybrala manželka a hned na to kompletně vystěhovala můj byt, ve kterém společně bydleli.
Syn až snad po půl roce od vzetí úvěru zjistil, že je veden jako věřitel. Až začaly chodit upomínky. Matka manželky zpočátku něco málo splácela.
Manžel ručitelky údajně pracoval u Policie. Jakmile banka začala vymáhat peníze, já i syn jsme měli výhružné telefonáty a bylo nám hrozeno likvidací, pokud dluh bance neuhradíme. To ale nijak nemůžu dokázat.
Většinu dokladů mám schovaných. Nakonec došlo k vymáhání. Ručitelka údajně část dluhu zaplatila.
2017 bylo povoleno oddlužení. Syn měl těžký úraz a stále byl bez práce, proto se vše táhlo tolik let.
Jako věřitel se přihlásila i ručitelka, která byla kamarádkou exmanželky a společně vyřídily zmíněný úvěr. Byli jsme v šoku, protože jsme celá léta nedostali jediný dopis, vůbec jsme netušili. Údajně splatila asi 60 000, nyní požaduje 110 000. A banka navíc 120 000.
1 - Je ještě nějaká šance na podání trestního oznámení na exmanželku a ručitelku za podvodné jednání? Nebo je vše promlčené. Dá se něco dělat po tolika letech?
2 - Nárok ručitelky na peníze promlčený není?
3 - V úvěru byli ještě uvedeni další 2 ručitelé. Když syn dluh bance splatí, ostatní ručitelé budou bez dluhů?
4 - V průběhu oddlužení - je možné v žádat o jiné pořadí splácení věřitelům, nebo nesouhlasit s výší částky? Správce dal podepsat pouze papíry a nevysvětlil vůbec nic.
Děkuji. Ivan



ODPOVĚĎ:
Pokud se pohybujeme v částce cca 100 00 Kč, jedná se o větší škodu. Sazba za spáchání podvodu je v takovém případě 1 až 5 let a promlčecí doba činí 10 let, což uběhlo.
Pokud ručitelka uplatnila nárok v insolvenci a nedošlo k popření její pohledávky, tak je její nárok uznaný. Pokud byl Váš syn dlužníkem a dluh uhradí, tak ostatním dlužníkům tento dluh zanikne taky. Správce by měl samozřejmě poskytnout i poučení o právech a povinnostech. Nicméně poté, co proběhlo po formální stránce schválení podoby splátkového kalendáře, je toto již závazné a výše uvedené důvody nejsou důvody pro změnu splátek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.