Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dlužníka, dluží mi přes 2.000.000 Kč, bylo to u soudu, ten nařídil zaplatit dluh do 15 dní. Toto dlužník neučinil, tak to šlo na exekuci, ta byla neúspěšná. No a můj dotaz zní, jestli dlužník neuhradil svůj dluh do oněch 15 dnů, jestli se jedná o maření úředního rozhodnutí. Ještě jedna věc mne zajímá, dlužník mi tvrdil, že půjde do insolvence.

Po půl roce mi řekl, že na insolvenci nedosáhl, mohu já na něho podat návrh k soudu na insolvenci, dlužník i já jsme soukromé nepodnikající osoby. On pracuje a nesplácí, jak jsme se písemně dohodli. Děkuji moc za odpověď. Jsem ochoten zaplatit nemalou částku na Váš účet v případě úspěšného dosažení peněz od dlužníka. Děkuji, Lukáš

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dlužník neuhradí do 15 dnů, nejedná se o trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí, - § 337 trestního zákoníku, neboť tím není naplněna jeho skutková podstata. Insolvenční návrh na dlužníka podat můžete, pokud je Vám známo, že má dva a více věřitelů - zjistíte to např. z centrální evidence exekucí. Jako navrhovatel ale musíte složit jistotu v částce 10.000,-Kč.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Jde o maření úředního rozhodnutí, pokud dlužník nezaplatí dluh do 15 dnů jak mu to přikázal rozsudkem soud?

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.