Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mohu vyfotit člověka, který kouří na autobusové či tramvajové zastávce a ignoruje mou výzvu, aby toho zanechal, a poskytnout jeho fotku policii? Vím, že je zakázáno fotit jinou osobu bez jejího souhlasu. Není to ale jinak, když je na můj úkor porušován zákon? Děkuji, Šimon

 

ODPOVĚĎ:
Člověk, který kouří na nástupišti veřejné dopravy se může dopustit přestupku (dle § 35/1 písm. e) ve spojení s § 8/1 písm. c) zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek), za který mu může být uložena pokuta do 5.000,- Kč (jak vyplývá z § 35/2 písm. a) zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek).

Je pravdou, že vyfotografovat jiného člověka a takto pořízenou fotografii šířit, je v zásadě možné pouze s jeho svolením. Konkrétně dle § 84 občanského zákoníku platí, že zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením, přičemž rozšiřovat podobu člověka je možné rovněž jen s jeho svolením (§ 85/1 občanského zákoníku).

I z tohoto pravidla však existuje několik výjimek. Na Vámi popsaný případ by patrně bylo možné aplikovat § 88/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že svolení není třeba, pokud se podobizna pořídí nebo použije k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.

Zdokumentování páchání přestupku by mohlo být zařazeno právě do kategorie ochrany jiných práv. I takovéto pořízení fotografie však musí respektovat určité meze. Konkrétně dle § 90 občanského zákoníku nesmí být zákonný důvod k použití podobizny jiného člověka využit nepřiměřeným způsobem v rozporu s oprávněnými zájmy člověka.

Pořízení fotografie jiného člověka a její předání příslušným orgánům by bylo možné kvalifikovat rovněž jako zpracování osobních údajů. V této souvislosti je použitelný článek 6/1 písm. f) GDPR, dle něhož je zpracování osobních údajů zákonné, pokud je nezbytné pro účely oprávněných zájmů příslušného správce či třetí strany, kromě případů, kdy před těmito zájmy mají přednost zájmy nebo základní práva a svobody subjektu údajů vyžadující ochranu osobních údajů.

Otázkou zůstává, jakým způsobem naloží Policie ČR či obecní/městská policie s Vámi pořízenými fotografiemi, pokud nebude mít k dispozici základní identifikační údaje vyfotografované osoby.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 65/2017 Sb. , o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
nařízení Evropského parlamentu a Rady č. (EU) 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů)

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Fotografování přestupce kouřícího na zastávce tramvaje, autobusu - je to legální, může se to?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.