Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Musím čekat na příjezd policistů pokud mě např. ochranka v obchodě obviní z krádeže? Mám právo na nějakou kompenzaci pokud se ukáže, že jsem nic neukradla? Kvůli ztracenému času a ponížení? Může mě ochranka zadržet násilím? Děkuji, Helena.

ODPOVĚĎ:
K tomuto např. rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 8 Tdo 838/2006:
"Zaměstnanec bezpečnostní služby může omezit osobní svobodu jiného (při splnění podmínek § 76 odst. 2 tr. ř.), tj. jde-li o osobu, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté – zaměstnanec tím chrání oprávněné zájmy (zabránění krádeži). Tudíž pokud jste zadržena ochrankou obchodu, musíte vyčkat na příjezd Policie ČR – ta by měla následovat bezprostředně (bez zbytečného odkladu) po Vašem zadržení.
Zaměstnanec ochranky je také oprávněn při zadržení užít násilí k překonání odporu, nicméně ovšem musí se jednat o přiměřený rozsah násilí.
Máte možnost požadovat náhradu vzniklé újmy, kdy se bude posuzovat především, zda ochranka důvodně předpokládala, že došlo k trestnému činu či přestupku, nebo zda takto vůči Vám jednala svévolně, apod.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Musí kupující občan čekat na příjezd policie při zadržení ochrankou obchodu, supermarketu?
  • Použití násilí ochrankou obchodu k zadržení zloděje zboží
  • Náhrada škody za ponížení a ztracený čas při neoprávněném zadržení ochrankou obchodu u podezření z krádeže zboží obchodu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.