Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2009 mi byla MUDr. Maškem a jím doporučeným imunologem, doktorem Šulou, diagnostikována roztroušená skleróza mozkomíšní, tedy RS. Tou trpí i má matka. Byla mi nabídnuta léčba, která mě měla vyléčit. Jedna kúra stála 125.000 Kč, testy 30.000 Kč (bohužel nemám doklad o platbě, ale mám ručně Maškem psáno komu na jaký účet platit, pro VŠ, že se u něj léčím a 2 zprávy od Šuly).

Po měsíci jsem jela za MUDr. Maškem do Prahy, kde mi aplikoval první vakcínu. Zbytek neoznačených ampulí jsem dostala domů a aplikovala si je sama. První série mi ale podle lékařů nezabrala a bylo nutné sérii opakovat. Na doporučení lékařů jsem ukončila studium VŠ. Po dobrání druhé série mi pan MUDr. Šula sdělil, že jsem vyléčená, a to bez odběrů krve. Na mé upozornění, že mi krev neodebral, tak napravil. Po výsledích znovu konstatoval, že nejsem vyléčená. Další kúru jsem již odmítla. Žila jsem s tím, že se roztroušená skleróza mozkomíšní, RS může kdykoli projevit. 2015 mi náhodou při návštěvě alergologa dle komplexních krevních testů zjistili, že jsem RS nikdy neměla a mít nebudu. Celá léčba byl jen podvod a vysávání peněz. Děkuji, Jana.

ODPOVĚĎ:
K medicínské stránce Vašeho případu nejsem schopen se kvalifikovaně vyjádřit. Je však známou skutečností, že roztroušená skleróza je zatím nevyléčitelným onemocněním, jehož projevy mohou být biologickou léčbou pouze zmírňovány.
Je pravdou, že Váš popis léčby, kterou jste u dotyčných lékařů absolvovala, budí určité pochybnosti. Je především zarážející, že Vámi podstoupená léčba nebyla hrazena Vaší zdravotní pojišťovnou, resp. že jste byla ihned nucena hradit léčbu z vlastních prostředků (a že jste některým z lékařů nebyla upozorněna na možnost dojednat úhradu ze systému veřejného zdravotního pojištění s Vaší zdravotní pojišťovnou). O Vaší léčbě by měla být dotyčnými lékaři vedena podrobná zdravotnická dokumentace (z Vašeho dotazu však dovozuji, že taková dokumentace spíše neexistuje).
Z právního hlediska představuje největší potíž skutečnost, že jste se rozhodla řešit vše se značným časovým odstupem.
Pakliže šlo ze strany obou lékařů o podvodné jednání, tzn. že jste zaplatila za léčbu neexistujícího onemocnění, vznikla na Vaší straně škoda, jejíž náhradu můžete od dotyčných lékařů požadovat.
Neboť údajnou léčbu jste uhradila v roce 2009, je zapotřebí vycházet z Občanského zákoníku (účinného do 31. 12. 2013). Dle § 106/1 a 2 Občanského zákoníku platilo, že:
- právo na náhradu škody se promlčí za dva roky ode dne, kdy se poškozený dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá (z dotazu usuzuji, že o škodě a o tom, kdo za ní odpovídá, jste se dozvěděla nejpozději v roce 2015),
- nejpozději se právo na náhradu škody promlčí za tři roky, a jde-li o škodu způsobenou úmyslně, za deset let ode dne, kdy došlo k události, z níž škoda vznikla.
V podstatě stejná pravidla pak platila rovněž pro promlčení práva na vydání bezdůvodného obohacení (§ 107/1 a 2 Občanského zákoníku).
Je škoda, že jste nebyla (právně) aktivní již v roce 2015. Úspěšné vymáhání náhrady škody není sice ve Vašem případě ztraceno, může však být poměrně komplikované. V současné chvíli Vám lze doporučit kontaktovat advokáta:
www.advokatikomora.cz s jehož pomocí se obrátíte na oba lékaře s písemnou výzvou k náhradě škody, popř. následně podáte k soudu žalobu.
Na oba lékaře můžete podat rovněž trestní oznámení, neboť svým počínáním se mohli dopustit trestného činu podvodu. Pokud však byl tento trestný čin oběma lékaři spáchán v roce 2009, bude trestnost tohoto jednání již s velkou pravděpodobností promlčena (jak vyplývalo z § 67/1 písm. c) a d) ve spojení s § 250 Trestního zákona, který byl účinný do 31. 12. 2009).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/1964 Sb. , Občanský zákoník
zákon č. 140/1961 Sb. , Trestní zákon

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :
https://portal.gov.cz/app/zakony/


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Léčba roztroušené sklerózy za úhradu pacienta - podvod od ošetřujícího lékaře
  • Podvod - léčba RS, roztroušené sklerózy za peníze, úhradu pacienta
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.