Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zajímám se o trestní právo a chci se zeptat na zákon Šíření poplašné zprávy, když osoba x ohlásí např. uložení bomby v zahraničí, vztahuje se na tuto osobu tento trestní zákon, když to nebylo ohlášeno na území ČR, a kolik osob je myšleno jako část obyvatelstva? Děkuji, Oskar.

ODPOVĚĎ:
Český trestní zákoník (č. 40/2009 Sb.) upravuje poměrně široce výčet osob a případů, na které je užit a na které dopadá. Dle § 6 trestního zákoníku platí následující: Podle zákona České republiky se posuzuje i trestnost činu, který v cizině spáchal občan České republiky nebo osoba bez státní příslušnosti, která má na jejím území povolen trvalý pobyt.
V případě, že se občan ČR či osoba bez státní příslušnosti s povolením trvalému pobytu na území ČR v zahraničí dopustí jednání, které lze charakterizovat jako trestný čin dle českého trestního zákoníku, použije se na toto jeho jednání český trestní zákoník.
Přesná definice „části obyvatelstva“ není nikde uvedena, ani v rozhodovací praxi soudů se neuvádí konkrétní množstevní hranice, kdy se jedná o část obyvatelstva  a kdy nikoliv. Dle judikatury se má jednat o podstatně větší počet osob, než jaký je charakteristický pro skupinu osob, může se tak jednat o školu, ale i např. podnik.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Šíření poplašné zprávy a nahlášení bomby z ČR v zahraničí - bude osoba potrestaná dle českého nebo zahraničního práva?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.