Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Vždy mezi matkou a mnou byl špatný vztah, je hodně manipulativní a citově mě vydírala. Když mě bylo 21. onemocněla jsem depresemi, musela jsem brát léky, odstěhovala jsem se od ní. Byla vždycky hodně panovačná a vzteklá a já sem se jí bála. Nikdy ona ani její bratr si nepřipustili, že by mi něco prováděli. On měl navíc sklon i k perverznosti.

Tehdy jsme si telefonovali, ale vzhledem k tomu, že mi neustále něco vyčítala, tak jsem jí telefon na radu doktora přestala zvedat, tehdy jsem začala bydlet i jinde. Ona volala do práce a od kolegyně si zjistila, kde bydlím tak okrajově a zbytek si dohledala na postě. Když ji řekla vedoucí, že je to nezákonné, tak tam stejně volala. Tehdy sem to neřešila. A svolila jsem na její vydírání s příslibem, že se změnila. Jenže volat 1x za měsíc bez výčitek ji moc dlouho nevydrželo, nakonec mě zase začala deptat, dlouho jsem si to nechala líbit, ale už na to nemám nervy, chci ten vztah definitivně ukončit, psala sem jí to, že se s ní nechci stýkat, ani si s ní telefonovat, protože mě jen deptá. Ona po mě jde, jak kdybych jim něco dlužila, jí a jejímu bratrovi, ten je taky proti mě. Nesnesli to, že jsem se od ní odstěhovala a neustále mi to předhazují, že tam nejezdím. Nevím jak se k tomu postavit, ignoruje mě, volá mi furt, neustále mám od ní zmeškané hovory, a dokonce tenhle týden sem za mnou přijela a nechala nějaké pečivo co koupila u souseda, který je úplně cizí, je mi z ní zle. Trpěla jsem celý život úzkostmi, komplexy méněcennosti a hodně jsem myslela na ty nejhorší věci. Nechci, aby se mi montovala do života, tehdy mě vydírala, že když jí nebudu zvedat telefon, tak bude volat do práce. Hodně mě to vyčerpává a protože se blíží Vánoce bude opět to její vydírání nabírat na síle. Bojím se jí, je nějaká možnost ji to nějak zakázat, aby mi to nedělala? Chtěla bych si pak později změnit jméno, až budu bydlet jinde, a změnit zaměstnání, ale teď ví kde pracuju. Děkuji, Stela.

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě přichází v úvahu hovořit o stalkingu, který je definován následovně:
Za stalking lze považovat opětovné, systematické, dlouhodobé obtěžování nevyžádanými esemeskami, e-maily, skype, různé druhy chatu, telefonáty, nechtěnými pozornostmi, případné opakované cílené sledování osoby. Obsah těchto zpráv může být příjemný až veselý, ale též urážející, zastrašující. Útočník u oběti vyvolává pocit strachu.
Stalking je také trestným činem - § 354 – nebezpečné pronásledování:

Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že
a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,
a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
Můžete se tedy obrátit na policii ČR, aby prošetřila, zda nedochází k naplnění skutkové podstaty tohoto trestného činu.

Dále je zde možnost obrany prostřednictvím podání návrhu na vydání předběžného opatření dle § 400 zákona o zvláštních řízeních soudních. O návrhu rozhodne soud do 48 hodin bez jednání. Vyhoví-li soud návrhu, uloží odpůrci předběžným opatřením zejména, aby
c) se zdržel setkávání s navrhovatelem, nebo
d) se zdržel nežádoucího sledování a obtěžování navrhovatele jakýmkoliv způsobem.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Stalking, nebezpečné pronásledování rodinou - zjistila novou adresu člena rodiny a stalkuje ho
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.