Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obtěžuje mě bývalý přítel. Rozešli jsme se před rokem. Od té doby u mého domu 4x opilý a v nočních hodinách rušil (nadával mi před celou ulicí, vyhrožoval, že mi udělá ze života peklo...). Policie vždy jen přijela, domluvila mu a hned odjela, ani si nezapsali protokol. Teď mi píše jednou týdně SMS, ale z internetu, takže se neobjeví jeho telefonní číslo. Zve mě na schůzky nebo i vyhrožuje. Největší problém však je, že na svém profilu LIDE.CZ začal dávat moje intimní fotky. Už nekolikrat jsem jsem žádala admina, aby fotky smazal, ale bývalý přítel je tam zas hned uloží. Zatim tam mám fotku s odhlaleným prsem, bojím se však, ze postupně se objevi i choulostivější fotky. Myslím, ze na obvinění ze stalkingu neni tato mira obtezovani dost intenzivní, na soud nemám peníze (přemýšlela jsem o žalobe na ochranu osobnosti a cti) a nahlášení prestupku (proti občanskému soužití), ale to by dostal jen pokutu a nezaručí mi, že ty fotky bude dál šířit. Nevím, co mám dělat. Mám málo důkazů (až nedávno jsem si začala shromaždovat důkazy - 10 SMS - navíc bez telefonního čísla, 3maily, sousedi mi nepomůžou se svědectvím, protože už tak nás mají dost kvůli zmíněnému nočnímu obtěžování.Chtěla bych vědět, co bych si měla obstarat jako důkaz, kdybych ho chtěla prece jen podat žalobu? Protože pokud se zaháji řízení, tak fotky určitě zase stáhne a budu bez dukazu..., ani SMS napsané z internetu mi nepomůžou. Poraďte prosím, jak se mohu právně bránit (proti nočním "návštěvám" a jaké důkazy jsou potřeba k žalobě). Moc Vám děkuji.


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě jde jednoznačně o trestný čin stalkingu. Ten je trestný až od ledna 2010 a policie by se jím v každém případě měla zabývat. Obava o to, že Vám sousedé nebudou chtít pomoci je zbytečná, neboť každý ze zákona má povinnost svědčit.
Rozhodně se neostýchejte oznamovat obtěžování policii, neboť tak alespoň získáte další svědectví. Policie bude mít taky možnost sama kontaktovat administrátora internetových stránek a třeba získá potřebné důkazy (např. zjištění IP adresy osoby, která vložila na internet Vaše osobní fotografie).

V případě civilní žaloby na ochranu osobnosti, platí, že na žalobci vázne důkazní břemeno. To znamená, že žalobce musí prokázat že se situace stala a že ji spáchal žalovaný. Takové řízení trvá v průměru tři roky a je finančně náročné. I z toho důvodu doporučuji obrátit se na policii.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.