Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)

Do roku 2018 jsme se sestrou byly týrané matky novým přítelem. Nebylo mi v té době ještě 18. Jednalo se hlavně o psychický nátlak, řev, sestra může potvrdit. Slyšeli to i sousedé, ve zkratce (to je dlouhý příběh). Teď už je mi 21 a bydlím s přítelem jinde a sestra taky. Ale já mám od té doby psychické problémy a shodou náhod jsem se dostala ke konzultaci do bílého kruhu bezpečí.

A tam mi bylo řečeno, jestli by mi/nám nestálo za to podat trestní oznámení zpětně. I když bych chtěla, tak nevím jestli je to možné? Jestli není nějaká promlčecí lhůta nebo tak. Vlastně ani moc nevím, jak by se postupovalo a hlavně, jestli by to vůbec šlo. Děkuju. Žaneta.

 

ODPOVĚĎ:
Dle poskytnutých informací by se mohlo jednat o trestný čin týrání svěřené osoby, kdy promlčecí doba u tohoto trestného činu činí deset let (neberu-li v úvahu kvalifikovanou skutkovou podstatou dle třetího odstavce daného trestné činu - u toho by to bylo patnáct let). Tuto dobu je třeba počítat od ukončení Vámi popsaného týrání.
Podat trestní oznámení můžete, kdy zaručit jeho úspěch 100 % nejde. Trestní oznámení můžete podat na kterékoliv policejní stanici či na státním zastupitelství, avšak pokud se pro toto rozhodnete, doporučuji Vám dané skutkové okolnosti popsat v rámci písemného trestního oznámení, kde konkrétně popíšete v čem dané chování spočívalo. Rovněž v něm můžete uvést, kdo toto může dosvědčit, což může urychlit průběh celého prověřování, resp. později i vyšetřování.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.