Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

V létě 2022 mi řemeslník instaloval solární systém na tiny house. Fakturu mám, i když takovou ne úplně standardní, ale mám. Celý systém včetně práce mě stál 100.000 Kč, které jsem řemeslníkovi uhradila, a jak jsem později zjistila, ne na jeho účet, ale na účet jeho kamarádky, která mu peníze předala. Solární systém fungoval, avšak po týdnu plné zátěže, kdy jsme v domku bydleli, úplně selhal a ve finále došlo i v měniči ke zkratu, kde mohlo dojít k vyhoření domu, kdybych nebyla na místě a přístroj nevypnula.

Po kontrole jinou firmou jsem zjistila, že vše je udělané špatně, neodborně a velmi nebezpečně, kdy do zásuvek šel různý proud, panely nebyly uchycené v konstrukci, ale jsou přímo namontované do plechové střechy a je možné, aby došlo k probíjení. těch věcí je více. Jelikož řemeslník odmítal peníze vrátit a odvézt si veškerý solární systém, obrátila jsem se na právníka. Po prostudování celé věci došel k závěru, že právo je plně na mé straně a mám nárok na odstoupení od smlouvy, bohužel řemeslník má na kontě 8 exekucí a v tomto případě mi nedoporučil se soudit, jelikož bych nic nedostala a stálo by mne to akorát nyní mnoho peněz a to si jako samoživitelka nemohu dovolit. Přesto mi to nedá a ráda bych, aby řemeslník byl alespoň nějak potrestán. Poničil mi majetek, kde mohlo kvůli neodborné a špatně odvedené práci dojít k vyhoření domku, ve kterém jsme bydleli. Zároveň to, že jsem mu platila za práci na účet někoho jiného (což jsem v té době samozřejmě netušila), je krácení daní a zároveň utíká tak před zodpovědností před věřiteli. Chci na něj podat trestní oznámení pro poničení majetku a ohrožení na životě. Je prosím možné se s tímto obrátit na Policii ČR? Případně jak bych mohla u policie trestní oznámení specifikovat? Vím, že peníze už neuvidím, ale dostal mne do těžké životní situace a nechci jen tak sedět a dívat se, jak mu vše prochází. Moc děkuji za odpověď a pomoc. Přeji klidný den. Daniela.

 

ODPOVĚĎ:
Trestní oznámení můžete podat na jakékoliv pobočce Policie ČR. Vezměte si s sebou veškeré doklady, které v této věci máte k dispozici. Postačí popsat celou událost, policie je pak povinna vše prošetřit.
Dále můžete podat podnět k živnostenskému úřadu, aby prověřil, zda nedochází k porušování předpisů ze strany řemeslníka. A také podnět k finančnímu úřadu, zda tento řemeslník řádně daní.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.