Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.50 (2 hlasů)

Ráda bych vás touto cestou požádala o radu ohledně případu prodej a následné podání alkoholu nezletilým. V 11/2022 byli můj nezletilý syn a jeho kamarádka požádáni kamarády, aby mu v místním obchodě, provozovaným Vietnamci, koupili alkohol. Byla to sázka na jistotu. O tomto obchodě je známo, že se v něm neustále dopouští prodeje alkoholu, cigaret, (a to i kusovek) nezletilým dětem.

Alkohol samozřejmě úspěšně opatřili. Dodávám, že se nejednalo o jednu láhev, ale o větší množství. Pak jej předali kamarádům. Syn s nimi nezůstal.   Problém nastal ve chvíli, kdy dva kluci ze zbývající a popíjející bandy skončili v nemocnici. Jednoho na cestě povalilo projíždějící auto, naštěstí neměl vůbec žádná zranění, ale jeho i kamaráda, co byl s ním, odvezli do nemocnice na vyšetření.   V lednu 2023 mi zavolala police ČR a oznámila mi, co se stalo. Situace je momentálně taková, že synovi byla přidělena obhájkyně a na konci 02/2023 se má konat první výslech. Jeden z mých dotazů zní, jak je možné, že se vše pravděpodobně ubírá směrem, kdy můj syn už padá do trestního řízení, je označován jako hlavní pachatel a hrozí mu podmínka, plus úhrada všech výloh s tím souvisejících včetně zdravotních pojišťoven.   Musím dodat, že můj syn už nějaký vroubek s alkoholem má, ale tehdy to skončilo pouze pokutou. Slečna, která s ním pořizovala alkohol, byla akorát vyslechnuta jako svědek a dál se nic neděje, bez jakékoliv zmínky o tom, že je spolupachatelkou. K tomu obchod, ve kterém byl alkohol synovi a slečně prodán, se vyšetřuje pouze jako přestupek.   Lidsky ani logicky tomu nerozumím. Já jasně vidím jako hlavního pachatele zmiňovaný obchod. Ano, děti zkoušejí, kde jim to projde, ale rozhodně se nesmělo stát, že jim byl poskytnut a ještě v takovém množství. Tím nijak neobhajuji syna, neměl se nechat partou ukecat a za svou chybu musí platit. Mohli byste mi prosím poradit, jak se v tomhle případě bránit, jestli má význam podat na obchod trestní oznámení, nebo jestli se to hlásí na ČOI, pokud to má význam. Popřípadě kdyby došlo na úhradu škod obou hospitalizovaných chlapců, jak postupovat, aby jediným pachatelem nakonec opravdu nebyl označen jen můj syn. Děkuji moc za případné rady. Anna.

 

ODPOVĚĎ:
Zde doporučuji veškerý další postup koordinovat s ustanoveným obhájcem, ten je totiž obeznámen s celým spisovým materiálem a má odpovídají znalosti a zkušenosti. Určitě nedoporučuji obhájce obcházet a jednat „na vlastní pěst“.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.