Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Jsem jediná majitelka nemovitosti, jsem zapsaná jako jediný vlastník v katastru nemovitostí ČR. Užívám nemovitost jako letní byt. Mám v přízemí 2 pokoje pro mou potřebu. V 1. poschodí celoročně bydlí můj bratr se svou přítelkyní. Bratr je nyní hospitalizován v nemocnici. Jeho přítelkyně a syn se rozhodli, že po návratu z nemocnice bude bydlet v přízemí, aby nemusel chodit po schodech.

Bez mého vědomí a souhlasu mi z mých pokojů vyhodili věci, které mají nejen finanční hodnotu, ale mají pro mě i velkou citovou hodnotu (starý nábytek a hračky ještě po mé mamince). Jejich jednání se mě velice dotklo a proto se ptám, jak mohu zasáhnout z hlediska zákona? Jde o krádež? Neoprávněné vniknutí do nemovitosti? Ani bratrova přítelkyně ani jeho syn v domě nemají trvalý pobyt. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Věc má dvě roviny - civilní a trestní. V rovině civilní byste se mohla domáhat žalobou u soudu náhrady škody, ale musela byste hodnotu věcí vyčíslit a doložit a v rovině trestní se dá věc řešit jako trestný čin poškozování cizí věci či krádež. Škoda by musela činit více jak 10.000 Kč, jinak by se jednalo pouze o přestupek. V tomto případě byste se obracela s trestním oznámením na Policii ČR.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.