Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera odešla od partnera s kterým má dvě děti. On si vynutil střídavou péči.   Stále jí píše přímo odporné SMS a maily, nadává, vyhrožuje, uráží ji neustále a velmi velmi hnusně. Je velmi zámožný. Vyhrožuje že se s dětmi odstěhuje do zahraničí, bere je na exotické dovolené aniž by se ohlížel na její souhlas,   dává je do velmi drahých soukromých školek, takže ona je musí dávat do běžných protože ty jeho by nezaplatila.

On na ty běžné stále háže špínu, že si z nich nosí děti nemoci, že jsou pro povl a socky a podobně. Ale nejhorší jsou jeho nadávky. Mnohokrát ho žádala aby psal jen věci které se týkají dětí ale on jí nedá pokoj a totálně ji deptá. Už při vyřizování střídavé péče na sociálce o mluvil tak prolhaně že ji zcela zaskočil a ona se nezmohla na žádnou obranu.   Podle právničky to stále nestačí k podání stížnosti, žaloby. Kam až musí zajít aby to stačilo? Neexistuje nějaká právní hranice pro psychické týrání? Odešla od něj poté co ji začal napadat nejen slovně ale i fyzicky. Bylo to sice "jen" žduchání a rány do zad tak, aby nezanechal stopy. je velmi chytrý a hlavně právně zběhlý. Existuje nějaká obrana? Obávám se, že se rozhodl ji totálně zničit aby se zhroutila a on jí mohl sebrat děti. Nepřeháním, často je úplně na dně. Podporujeme ji materiálně protože v době kdy od něj odešla byla ještě na mateřské dovolené. Je toho velmi mnoho co by se dalo napsat ale v tuto chvíli mě nejvíc zajímá: Může v našem státě jeden člověk urážet písemně nejhrubšími výrazy druhého zcela svobodně tak, že je nepostižitelný?

 

ODPOVĚĎ:
Pokud by bývalý přítel vyhrožoval Vaší dceři usmrcením nebo těžkou újmou na zdraví, mohlo by se jednat o trestný čin nebezpečného vyhrožování. Podle § 353 trestního zákoníku totiž platí, že: Kdo jinému vyhrožuje usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou takovým způsobem, že to může vzbudit důvodnou obavu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
Jestliže nejde o výhrůžky zabitím či ublížením na zdraví, i v takovém případě by se mohlo jednat o trestný čin nebezpečné pronásledování (známé jako tzv. stalking). Paragraf 354 trestního zákoníku totiž říká, že: Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že
a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,
a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
Vaší dcery by se týkala především situace uvedená pod písmenem c: "vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje". Jestliže Vaše dcera v minulosti (opakovaně) svého bývalého přítele písemně žádala, aby výhrůžek zanechal, ale nebyla úspěšná, doporučuji obrátit se na policii a podat na bývalého partnera trestní oznámení právě pro trestný čin nebezpečné pronásledování. I když je to nepříjemné, ať si Vaše dcera pečlivě zálohuje všechny výhružné e-maily, které od partnera dostává a předloží je policii jako důkazy. Bude pak záležet na policii, zda celou záležitost vyhodnotí jako trestný čin a zahájí proti bývalému partnerovi trestní stíhání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.