Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Žiji ve společné domácnosti se svým partnerem, se kterým mám nezletilého syna. Nemovitost je napsána na mou osobu. Jako partneři si již nerozumíme a já bych byla ráda, kdyby se z domu vystěhoval. Snažím se o to již dva roky, ale on se z domu prostě nepohne. Pokud mu najdu pronájem a tím tedy zajistím, aby se měl kam přestěhovat tak mi poví, že v domě má syna a ani se nehne.

Jsem trošku zoufalá z celé situace, protože jsem myslela, že se domluvíme. Bohužel. Nemáme mezi sebou uzavřenou žádnou smlouvu. Jen jsem mu na obecním úřadě dovolila trvalý pobyt. Zjistila jsem, že pokud mu prokazatelně doručím, že odvolávám svůj souhlas s jeho trvalým pobytem v mé nemovitosti tak by se měl vystěhovat. Uvedla bych tam i datum do kdy se má vystěhovat. Myslím si, že ani po tomto dopise se nevystěhuje a jen se mě vysměje do obličeje. Co s tím dále? Trestní oznámení nebo žalobu na policii? Prokazatelné doručení. Bude stačit poslat mu dopis na jeho trvalý pobyt tedy ke mě? Dopis o odvolání si mohu napsat sama nebo bude lepší nechat si ho zpracovat právní poradnou? Děkuji vám za odpověď. S pozdravem Alexandra.

 

ODPOVĚĎ:
Na úvod podotýkám, že jediný legální způsob jak jinou osobu přimět k odstěhování z vlastního bytu je soudní cesta, a to podáním žaloby na vyklizení nemovitosti a případnou následnou exekucí, pakliže byt není vyklizen ve lhůtě stanovené rozsudkem. Trvalý pobyt pak lze zrušit na základě rozsudku o vyklizení nemovitosti. Doporučuji Vám obrátit se na právní poradnu, která Vám pomůže sepsat výzvu k vyklizení a případnou následnou žalobu.
Pro úplnost podotýkám, že jakýkoliv jiný způsob vyklizení, jako je výměna zámků a uskladnění věcí na jiném místě, může být v krajním případě kvalifikováno až jako trestný čin porušování domovní svobody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.